tisdag 19 januari

Hund

Publicerad 5 februari 2014 - 14:35

Hundklubbar vill förbättra vargwebben

Två vargar förses med GPS-sändare. Foto: Olle Olsson

Vargwebben kan förbättras avsevärt. Det anser fyra stora jakthundklubbar som nu skickat förslag på förbättringar till Naturvårdsverket, Grimsö och Jägareförbundet.

Hittills har positionerna på vargwebben angivits en gång per dygn. Positionen har visat var den GPS-försedda vargen befann sig vid midnatt. Dreverklubben, Stövarklubben, Taxklubben och Älghundklubben anser att det finns stora inster i att förbättra vargwebben.

Hundklubbarna föreslår följande sju förslag till förbättringar:
1. Vargwebben för samtliga län bör öppnas när björnjakten startar den 21 augusti och hållas kontinuerligt öppen åtminstone till jakttiden för älg avslutas.
2. Positionen bör anges åtminstone en gång per dygn tidigt på morgonen istället för vid midnatt. Positionen bör som tidigare anges utan tidsfördröjning.
3. Under de första två älgjaktveckorna i september och oktober bör minst en ytterligare position per dygn anges.
4. I enlighet med punkt tre bör minst en ytterligare position per dygn anges under björnjaktens första två veckor.
5. De exakta datumen för vargwebbens öppnande och stängande bör årligen och i god tid stämmas av med företrädare för Jägareförbundet i respektive län för att kunna anpassas till de aktuella jakttiderna.
6. För att underlätta kommunikationen kring vargwebben bör det utses en person/funktion som har beslutsansvaret för vargwebben avseende bland annat frågeställningar som ovan.
7. Sträva efter att fler vargar märks i syfte att ge information om deras position till djurägare, däribland jägare/hundägare.

Stora vinster
Hundklubbarna, som organiserar cirka 23.000 medlemmar, anser att det finns stora potentiella vinster med en förbättrad vargwebb och att det är en minimal risk för missbruk. Vargarna, vargforskarna, jägarna och jakthundarna har mycket att vinna på att förbättra vargwebben så att konfrontationer mellan varg och jakthund undviks.

Det finns inga rapporter och ingen information som tyder på att vargwebben skulle ha använts för att söka upp vargar i olovligt syfte eller missbrukats på annat sätt. Sannolikt har vargwebben istället inneburit att antalet angrepp på hund minskat vilket troligen inneburit färre dödade vargar med stöd av paragraf 28, påpekar hundklubbarna.

Fakta om vargwebben

Vargwebben är en webbplats där allmänheten kan få reda på inom vilken milruta en sändarförsedd varg senast befann sig. Informationen är främst avsedd för jägare som jagar med löshund och för att minska risken för att jakthundar skadas.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder