torsdag 20 juni

Hund

Håll hunden kopplad!

Från den 1 mars får inga hundar springa lösa i mark där det finns vilt. Det är med hänsyn till det vilda och detta gäller alla slags hundar, alltså inte bara jakthundar. Nu startar djurens föryngringsperiod och då är det viktigt att vi visar respekt och håller våra hundar i koppel.

I lagen om tillsyn över hundar och katter, § 16, står det att under tiden 1 mars 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i mark där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.
Överträdelser kan medföra böter.

Det finns vissa undantag från 16 § i Lagen om tillsyn över hundar och katter vad gäller jakt och jaktträning med hund (16 § Jaktförordningen). Till exempel får man använda jakthundar som förföljer vilt vid jakt efter räv till och med 15 mars och lodjur till och med den 31 mars. Jakt med stående fågelhund pågår till och med den 15 mars i Västerbottens- och Norrbottens län. Jaktträning med stående fågelhund får pågå till den 15 april undantaget Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län där sådana hundar får tränas till och med den 30 april. Jakt och jaktträning får endast ske om man har jakträttshavarens medgivande.

Jägareförbundet uppmanar därför alla hundägare att respektera hundförbudstiden med hänsyn till viltet. Om du påträffar en lös hund ska du underrätta polisen. Är du jakträttshavare får du koppla hunden och underrätta ägaren, vars telefonnummer förhoppningsvis finns angivet på halsbandet. I annat fall underrättar du polisen.
Det finns cirka 730 000 hundar i Sverige. Av hushållen är det 13 procent som har hund.

Särskilda regler om hundhållning finns i olika län, se länsstyrelsernas gemensamma hemsida www.lst.se vad som gäller där du bor eller befinner dig. Se även www.jagareforbundet.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.