torsdag 13 juni

Hund

Foto: Lars-Henrik Andersson

Håll hunden i form till jaktsäsongen

Jaktsäsongen är slut för den här gången. Hunden eller hundarna är slitna och trötta och får nu sin välbehövliga vila. Men glöm inte bort dem hela sommaren! Se i stället till att de är i form när jakten börjar igen och passa på att träna sådant som det inte blir tid till när ni jagar.

Många hundar som jagar hårt och mycket är rätt tunna i hullet i slutet av säsongen. De behöver äta upp sig, men inte så mycket att de blir feta. När hullet är normalt igen är det dags att antingen dra ner på fodergivan eller att byta till ett mindre energitätt foder.
Många fabrikat erbjuder en stor variation i sitt sortiment, allt från lågkalorifoder för storätare och överviktiga hundar, till mycket energitäta foder för högpresterande hundar, dit många jakthundar kan räknas. Om du ger din hund sådan mat när den jagar, blir det på tok för rikt på fett under sommarvilan. Trappa ner under en eller ett par veckors tid till ett normalt foder och börja trappa upp igen några veckor före jakten. Hunden ska inte vara fet när jakten börjar igen!

 

Skador

Övervikt är en vanlig orsak till skador på jakthundar eftersom den innebär stora påfrestningar på ben, rygg, hjärta och cirkulation.
Det är också ganska vanligt med frambenshältor på i alla fall drivande hundar i början av säsongen. Det beror ofta på att de väger för mycket och att deras kondition är för dålig i förhållande till jaktlusten. Lyckan att få jaga igen gör att de tar ut sig för mycket.
Regelbunden motion under sommaren är ett bra sätt att behålla hundens kondition inför kommande säsong. Motionen behöver inte vara alltför intensiv, så att hunden tröttas ut eller går ner i vikt. Träningen måste också anpassas till hundens ras, ålder och kondition.

 

Bredvid cykeln

Låt hunden trava i lagom takt bredvid cykeln, hur långt beror förstås på ras och form, helst på grusvägar och bara mycket korta sträckor på hårdare underlag. Anpassa även cykelmotioneringen till hur varmt det är.
Många hundar, framför allt vattenapportörer förstås, tycker mycket om att bada och simma. Det är dessutom en utmärkt konditionsträning som är väldigt skonsam för kroppen.
Men håll reda på om det finns blommande giftalger, då ska hunden definitivt hållas på torra land. Kommunen kan ge besked om algblomningsläget, prata med miljö- och hälsoskyddskontoret.
En underskattad form av konditionsträning är lek med andra hundar. Sommartid kan det förstås vara lite lurigt att släppa hundar lösa, men i en stor rastgård eller inhägnad trädgård kan hundar som tycker om att leka med varandra få släppa loss ordentligt. Det ger också social och mental träning!

 

Stimulans

Den främsta mentala stimulansen får en jakthund förstås när den jagar. På sommaren går inte det, därför är det viktigt att stimulera den på annat vis. Att ta tillfället i akt och träna lydnad är ett sätt. Det finns säkert vissa bitar i lydnaden som behöver finputsas. Sådant som inte fungerar alls som man vill är det kanske lämpligt att börja om med. Byt inlärningsmetod och kommando – förvåna hunden!
Lydnadskurser hålls dessvärre oftast under vår och höst, men kanske tänker någon jakthundklubb i din närhet på att sommaren är ”dödsäsong” för dig och din hund. Om man stöter på går det kanske att få ordnat en kurs.
Att träna blodspår och starta på viltspårprov är också sommarverksamhet som är stimulerande och nyttig träning för hunden. De flesta hundar tycker att det är kul och intressant att spåra, även ”udda” raser. Det ger inte så mycket fysisk träning, men väl mental stimulans.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.