söndag 4 juni

Hund

EU vill ha obligatorisk id-märkning

Id-märkning av hundar kan bli obligatorisk i hela EU. Foto: Olle Olsson & Marie Gadolin

Alla hundar som bor i Sverige ska vara id-märkta, det är det lag på sedan länge. Nu vill EU-parlamentet införa obligatorisk märkning av hundar i alla EU-länder, skriver SKK på sin hemsida.

EU vill lagstifta att varje land ska vara skyldigt att upprätta register över alla djur så det ska bli möjligt att spåra deras ursprung, enligt SKK.
I Sverige är det redan lag på att alla hundar ska id-märkas och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. Lagen har kommit till på grund av problem med aggressiva hundar. Det ska vara lätt att hitta ägaren till en lösspringande hund eller en hund som uppträder illa.
Hundar registrerade i SKK kan även hittas i Kennelklubbens ägarregister DjurID.se, i den mån ägarintyg sänds in av uppfödaren eller hundägaren. Registret används för att hjälpa bortsprungna hundar att komma hem, men också till exempel för hälsoenkäter och forskning kring ärftliga sjukdomar hos hundar.
SKK:s medlemskap i Europetnet innebär att alla chipmärkta hundar som finns med i DjurID.se kan identifieras i hela Europa, en trygghet för den som tar med hunden på utlandsresan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.