En hyllning till hunden

Premium

Hunden har skapats till människornas nöje och nytta, ansåg redan Carl von Linné. Genom tiderna har hundar också fått stor betydelse i viktiga skeenden i vår värld.

Journalisten Mats Carlbom, tidigare vid DN, har skrivit en väldigt trevlig liten bok om tillfälligheter i historien där hundar har spelat en roll. Det handlar i många fall om mycket dramatiska händelser.

I korta kapitel och i en lättsam ton berättar Carlbom om berömda och bortglömda hundar i människans tjänst världen över. Det blir mycket kunskap i en anekdotisk förpackning.

 

Människans bästa vän

Visste du till exempel att uttrycket ”människans bästa vän” myntades i ett rättsligt efterspel till en händelse där en amerikansk jakthund av foxhoundtyp blev skjuten?

Det är inte så få jakthundar eller hänvisningar till jakt som förekommer i boken. En av hundarna av jaktras är pointertiken Judy som blev krigshjälte i andra världskriget. En annan är Karl XII:s välbekanta Pompe, en tredje är en liten foxterrier som kan ha bidragit till USA:s självständighet.

 

Kända hundar

Men också Hitlers berömda schäfer Blondi, rymdhunden Lajka, och filmstjärnan Rin Tin Tin som blev början till framgången för det blivande imperiet Warner Brothers är omskrivna i boken.

Jägaren hoppar kanske över kapitlet om Paris Hilton och Tinkerbell, men borde finna nöje i de övriga historierna. Jag ska med glädje ställa in boken i min lilla samling av hundböcker.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.