
Priset för veterinärvård fortsätter att skena. Särskilt hos de kedjor som redan hade de högsta priserna. Foto: Olle Olsson
Dyrare veterinärvård hos de stora kedjorna – som även höjer priset mest
Veterinärvård är dyrare hos de stora kedjorna än hos fristående kliniker. Dessutom stiger priserna rejält – och det är kedjorna med höga priser som höjer mest.
Det här visar en kartläggning av prisutvecklingen i Sverige och Norge under 2023, ledd av Agneta Egenvall från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Två försäkringsbolag, Sveland försäkringar och Svedea, har finansierat delar av studien.

Agneta Egenvall.
Studien gjordes med hjälp av prisjämförelsesajten vetpris.se, som både innehåller priser hämtade från webbsidor och kundkvitto-baserade priser. I studien ingick 771 kliniker, varav 502 var fristående.
– Vi kunde se att kliniker som ingår i kedjor hade högst priser. Av de två stora kedjorna hade Anicura högre pris än den fristående gruppen för 17 behandlingar, och Evidensia hade högre pris än de fristående för 20 behandlingar, säger Agneta Egenvall i ett pressmeddelande från SLU.
Av de två stora kedjorna hade Anicura högre pris än den fristående gruppen för 17 behandlingar, och Evidensia hade högre pris än de fristående för 20 behandlingar.
Agneta egenvall
Studien visar också hur prisutvecklingen sett ut. Under 2023 steg priserna med i genomsnitt 8 procent hos Anicura, 5 procent hos Distriktsveterinärerna, 53 procent hos Dyrenes venn, 12 procent hos Empet, 15 procent hos Evidensia, 7 procent hos Vettris och 6 procent i gruppen med fristående kliniker.
Övertagits av Evedensia
– Något som stack ut var att en av de små kedjorna i Norge höjde sina priser med i genomsnitt 53 procent under året. Vi fann sedermera att den kedjan hade övertagits av Evidensia under året, vilket sannolikt förklarade den kraftiga prishöjningen, säger Agneta Egenvall.
Är det för dyrt att ta hunden till veterinären?
En jämförelse mellan Sverige och Norge visar att det fanns prisskillnader, men var det var dyrast beror på vilken behandling det handlar om. För 20 av behandlingarna skilde sig priserna mellan länderna: 12 av dem var dyrare i Norge än i Sverige, men för 8 av dem var det tvärtom.
Höjde mest
Studien visar att kedjorna hade höga priser och även höjde dem mest.
– Vi konstaterar att prisutvecklingen har gått snabbt den senaste tiden. En viktig fråga är hur djurvälfärden påverkas om kostnaderna blir för höga för vissa djurägare, säger Agneta Egenvall i pressmeddelandet från SLU.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.