Drevern har tagit sig in på en elfte plats i Svenska Kennelklubbens registreringsstatistik. Foto: Jan Henricson

Drevern tillbaka på topplista

Labrador retriever behåller sin plats som Sveriges populäraste hundras, visar Svenska Kennelklubbens registreringsstatistik för 2017.

Labben ökade med fem procent och hade förra året 2.654 nyregistreringar. Rasen är kvar i topp trots att schäfern ökat med hela 40 procent, eftersom Svenska Kennelklubben återigen registrerar hundar från Försvarsmakten.

På tredje plats finns golden retriever och på fjärde den mest populära, renodlade jakthundsrasen, nämligen jämthund. Den ökade med nästan fem procent och hade 1.793 nyregistreringar förra året.

 

Rejäl ökning

Mest notabelt ur jaktsynvinkel är kanske att drevern har tagit sig in på en elfte plats, tack vare en uppgång med 23 procent och 823 nyregistreringar.

De sammanlagt nio olika varianterna av tax skulle komma på en femte plats med 1.573 hundar om man räknade dem som en ras. Det gör man dock inte i SKK:s statistik, utan den populäraste varianten, strävhårig normalstor tax, kommer på 19:e plats tack vare en ökning med nästan tio procent och 619 nyregistreringar. Korthårig normalstor tax ökade med nästan 25 procent och det registrerades 265 nya hundar av varianten.

 

Blandat för stövarna

Även norrbottenspetsen fick en rejäl ökning med drygt 40 procent och landade på 152 nyregistreringar. För de svenska stövarna blev det ett blandat resultat. Hamilton ökade med tolv procent till 262 nya år 2017. Schiller minskade med drygt 40 procent till 77 nya, och smålandsstövaren minskade med drygt 18 procent och hade 79 nyregistreringar under fjolåret.

Fullständig statistik hittas på Svenska Kennelklubbens hemsida.

 

Fakta

Av de totalt cirka 75.000 valpar som föds i Sverige varje är omkring två tredjedelar rashundar registrerade i SKK.

Enligt en undersökning som Novus genomförde under 2017 finns det totalt 881.000 hundar i Sverige.

Våra hundar lever allt längre och blir omkring 12 år gamla, tack vare allt bättre omvårdnad.

Källa: Svenska Kennelklubben

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.