Överlag har jakthundar lätta, smidiga kroppar och är många gånger i fysiskt gott skick, uppger Agria.

Överlag har jakthundar lätta, smidiga kroppar och är många gånger i fysiskt gott skick, uppger Agria. Foto: Jan Henricson

Dödsorsaker för jakthundar skiljer sig från andra raser

Sju av de tio vanligaste jakthundraserna dör oftast av att de blir påkörda av bil eller tåg. Medan de två mest förekommande dödsorsakerna hos andra populära hundraser – rörelsestörningar och cancer – är sällsynta hos fler av jakthundsraserna. Det visar nya Agrias försäkringsstatistik för fler än 180 hundraser.

Agria Breed Profiles är nu uppdaterad för fjärde gången och inkluderar skadestatistik för perioden 2011–2016. Materialet används främst av rasklubbar inom Svenska kennelklubben för att identifiera sjukdomar, skador och dödsorsaker inom rasen för att genom avelsarbetet bidra till fler friskare hundar. Orsaker till veterinärbesök och dödsfall bland våra hundar varierar stort utifrån olika hundraser.

– En del hundraser har ärftliga sjukdomar som förkorta hundarnas liv som cancer eller hjärtproblem, medan andra dör av skador som en följd av ägarnas livsstil eller vad man gör med sin hund, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande från försäkringsbolaget.

 

Ovanligt med rörelsestörningar

– Rörelsestörning är en av de vanligaste dödsorsakerna bland de mest populära hundraserna i Sverige men ovanligt hos flesta jakthundraser.
Överlag har jakthundar lätta, smidiga kroppar och är många gånger i fysiskt gott skick, det kan bidra till att de mer sällan drabbas av rörelsestörningar, säger Agnes Fabricius.
Dock finns det enskilda jakthundar som wachtelhund och jämthund som kan få problem med bland annat knä och patella, medan taxens långa rygg kan ge besvär kopplat till ryggens diskar och kotor.

 

Cancerdiagnoser hamnar långt ned

Att hundar drabbas och dör av cancer är mycket vanligt, även om djursjukvården idag kan erbjuda avancerade behandlingar. Även här särskiljer sig jakthundraserna, hos bland andra raserna drever, gråhund och tax hamnar cancerdiagnoser långt ned på listan av dödsorsaker. Orsakerna till cancer är en blandning av arv och miljö.

Förutom att jakthundar oftare blir påkörda drabbas de också av andra skador som kan har orsakats av vilt och andra ytter faktorer.

Många jakthundsraser som vorsteh, jämthund och drever drabbas oftare än andra raser av trafikdöden, men också av dödliga skador som är orsakade av vildsvin och andra vilda djur.

 

Vanliga jakthundraser Vanliga dödsorsaker
Jämthund Påkörd bil/tåg/fordon
Blandras Påkörd bil/tåg/fordon
Drever Påkörd bil/tåg/fordon
Tax Rygg, disk och kota
Gråhund Påkörd bil/tåg/fordon
Wachtelhund Påkörd bil/tåg/fordon
Labrador retriever Armbågsledssjukdomar
Finsk stövare Påkörd bil/tåg/fordon
Hamiltonstövare Påkörd bil/tåg/fordon
Beagle Påkörd bil/tåg/fordon

Källa: Agria Breed Profiles

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.