fredag 29 mars

Hund

Det är hundförarens ansvar att jakthunden inte ger sig på bytesdjuret. Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Det hänger på individen – inte på rasen”

I debatten om rätt ras till vilt har debattörerna rätt i att det inte är okej när hunden ger sig på viltet. Men det är fel att ta upp vissa raser. Hundar är individer och det kan gå snett om de kanske hamnat i fel händer under injagningen.

I debattartiklarna Jaga rätt vilt med rätt hundar samt Rasen ingen garanti för etiken diskuteras hundanvändning i allmänhet och rasval i synnerhet. En skribent tyckte också det var lämpligt att förse hundarna med munkorg för att slippa undan problemet.

Jag menar att man redan på valpstadiet, när man umgås och leker med hunden, ser hur nervkonstitutionen är. Utifrån det får man arbeta med hunden och dess förutsättningar.

 

Ett flockdjur

Jag har kännedom om en gråhund som gav sig på smågrisar när den hade släppts tillsammans med drivande hundar. Klart är att hundar hetsar varandra om det släpps flera i samma område som riskerar att ta sig an samma vilt. Hunden är ett rovdjur och det är därför vi kan använda den vid jakt.  Men den är även ett flockdjur och jag som hundförare är ledaren och bestämmer hur vi jagar och vad.

Att släppa flera hundar samtidigt i små såtar kan trigga unga hundar till något de kanske inte utvecklar om du är ute ensam med hunden, då den får lära sig att hantera viltet och inte gå överstyr i sitt beteende.

 

Ägarens ansvar

Det är i slutändan hundförarens ansvar att inte jaga med en hund som går in för att ge sig på bytet.

I debattartiklarna var det två olika arbetssätt som togs upp – drivande och ställande – och som skiljer sig mycket åt.

Jag har själv ställande älghundar men i familjen finns stövare och jag vet hur mycket arbete som måste läggas ner för att få dessa att fungera. Något man aldrig får glömma är att hundar är individer, oavsett ras.

Jägare som kommer på jakter där hundarna är för hårda mot viltet kan gärna påpeka detta, att det inte är ok och att man föredrar att jaga på ett etiskt riktigt sätt.

 

Yvonne Ekman

Rockhammar

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.