”Det är viktigt att ta avstånd”
Kritik har riktats mot att ett fåtal jägare i Södermanland bedriver jakt med skarpa hundar i flock.
Det tycks vara enstaka händelser med ett fåtal personer inblandade, så det är inget utbrett problem men vi tar avstånd från alla sådana former av jakt, säger Ove Fransson, ordförande i Jägareförbundet Södermanland.
I början av året höjdes röster i Södermanland om att jakt med skarpa hundar i flock äger rum på vissa håll i länet. Det talades då om att oseriösa hundförare hyrs in till jakter framför allt efter vildsvin och att man där använder sig av för många och för skarpa hundar.
Vid LRF Södermanlands länsförbundsstämma tidigare i år behandlades en motion som berörde ämnet. Motionären beskrev ett fall då älg angripits och stressats till döds av flera hundar.
LRF-skrivelse till jägarna
Med utgångspunkt i diskussionen kring denna motion ställde LRF Södermanland en skrivelse till jägarorganisationerna i länet. Där uppmanas jägarna att uppmärksamma problematiken med jakt där flera hundar släpps samtidigt och att uppmana sina medlemmar att följa god jaktetik.
Mot denna bakgrund sammankallade Jägareförbundet Södermanland länets yrkesjägare till ett möte på Öster Malma den 14 juni för att diskutera frågan.
Det har under våren varit mycket diskussioner om ämnet, inte minst i radio och lokaltidningar, säger Leif Fredriksson, styrelsesuppleant i Jägareförbundet Södermanland, sammankallande i länsföreningens hundkommitté och initiativtagare till mötet.
Vi ville därför samla några av länets absolut mest rutinerade och kunniga jägare för att bilda oss en uppfattning om hur stort problemet är och vad vi kan göra åt det.
En ytterlighet
Det rådde bland de närvarande en samstämmig uppfattning om att de händelser som legat till grund för kritiken endast berör ett fåtal personer.
Upprinnelsen till detta är en ytterlighet, absolut ingen generell företeelse. Det är helt enkelt ett litet fåtal som sysslar med sådant, säger Johan Varenius, en av deltagarna vid mötet.
Närvarande vid träffen var även Per Bula Kristoffersson, professionell eftersöksjägare, verksam främst i Södermanland.
Vi jägare har ögonen på oss hela tiden, och det ska vi ha jakt är inte någon okontroversiell verksamhet, säger Per Kristoffersson.
Men det finns rötägg överallt, människor som går utanför de gällande ramarna. Även om den absoluta majoriteten av jägarna sköter sig mycket bra, blir det naturligtvis uppmärksamhet om någon inte sköter sig, säger han.
Ska inte få förekomma
När ämnet har diskuterats i olika lokala media har ordet packjakt använts. Ett begrepp som, enligt mötesdeltagarna, knappast är relevant i Sverige.
Packjakt handlar om att medvetet släppa ett flertal hundar efter ett vilt, men något sådant förekommer inte här, säger yrkesjägaren Stephan Gäfvert.
Det som ibland kan ske är att hundar självmant söker sig samman under jakten, ute i markerna. Det är givetvis inte önskvärt men det inträffar ändå emellanåt, och man försöker då naturligtvis att koppla en av hundarna. Men packjakt förekommer inte här och det ska heller inte få förekomma.
Större såtar färre hundar
Johan Varenius påpekade att det på senare år skett en viss kursändring i sättet man jagar.
Trenden har gått mot större såtar, vilket ger färre hundar per ytareal. Det gör också att man i större utsträckning kan undvika incidenter där hundar söker sig samman, säger Johan Varenius.
Leif Fredriksson underströk vikten av att stävja avarter, även om problemet inte är utbrett.
Med information och dialog kan vi nå ut till många. Även om det i det här fallet bara är enstaka individer involverade, så är det viktigt att markera och ta avstånd, säger Leif Fredriksson.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.