[cycloneslider id=”slide-23998″]

Breton – stor hund i litet format

Bretonen är bara hälften så stor som de andra stående fågelhund­­sras­erna men du får lika mycket hund för det. Lennart Berglund, ordförande för Svensk bretonklubb, menar att det är en av förklaringarna till att bretonerna bara blir fler i landet.

Många jakthunds­raser minskar och allt färre jakthunds­valpar ­registreras hos ­Svenska Kennel­klubben. Trenden finns även inom de stående fågelhundarna, utom då för rasen breton. Det föds allt fler breton­er i landet och efterfrågan på valpar efter meriterade föräldrar är klart större än tillgången. 
– Det är såklart jätteroligt att rasen är så populär. Tyvärr lyckas vi inte riktigt leverera valpar till alla som vill ha en breton, säger Lennart Berglund, boende i Forsa i Hälsingland.
En förklaring till att det ännu föds relativt få kullar beror enligt honom på att det är jägare som har bretoner. 
– Tikägarna använder sin hund till att jaga, och att då gå på jaktprov och utställningar för att skaffa valpar inskränker i jakten. 

Specialiserad fågelhundsras
Breton är en specialiserad fågelhundsras som bör få jaga för att må bra. Även om det bara är jägare som köper bretoner vill han lyfta fram rasens sociala kompetens i hemmet som en av förklaringarna till rasens lyft.
– Du får en jakthund som orkar jaga fullt ut trots att formatet är hälften jämfört med andra jämförbara hundraser. Det är ett plus – inte minst i hemmet.
För några decennier sedan kallades bretonerna ofta lite föraktfullt för skoputsare i jägarled. Många bretoner var på den tiden trångsökta och sprang bokstavligt talat framför fötterna på föraren. Men det är sedan länge bortavlat, menar Lennart Berglund. 
– Köper du en breton och dresserar den rätt får du en duktig jakthund. De fungerar såväl i skogen som på fjället som i fält. Och du kan utan problem få dem att apportera både på land och i vatten.
– Det finns förmodligen enskilda pointrar som är snabbare och söker större på fjället, och det kanske finns någon enstaka vorsteh som är bättre i skogen, men jag vill påstå att en duktig breton mycket väl kan mäta sig med de bästa individerna av även de raserna, säger Lennart Berglund.

Allt fler bretoner
Breton är en ganska liten ras i landet men den ökar stadigt. 2007 registrerades 35 valpar. 2015 var motsvarande siffra 88. 
Idag finns cirka 700 bretoner i Sverige.

Historik
Rasen skapades på 1800-talet genom parningar mellan hundar av settertyp och olika spanieltyper. Till Sverige kom rasen via Norge i slutet av 1950-talet. 1954 hade de första norska bretonerna importerats från USA och 1958 importerades den första individen till Sverige. 

Fotnot. Du kan läsa mer om skogsfågeljakt med breton i Svensk Jakts aprilnummer 2016.

Fakta breton

Mankhöjd för hanar är 48–51 centimeter och tikar 47–50 centimeter. Pälsfärgen är vit med medelstora, oregelbundna fläckar i antingen orange, leverbrunt eller svart. Tanteckning förekommer hos både skäck och skimmeltecknade hundar. 
Breton framställs ofta svanslös och i rasen finns anlag för naturlig stubbsvans.   
Outtröttlig energi, intelligens och samarbetsvilja är nyckel­orden för att beskriva rasen. Den är följsam och lättdresserad om den förs med den fasta hand som hundar med stor jaktlust och energi kräver.
Den mentala och fysiska hälsan inom rasen är generellt utmärkt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst