måndag 29 november

Hund

Publicerad 17 maj 2016 - 13:09

Blött är bra för hunden

Att låta hunden simma är en utmärkt sommarträning som är snäll mot lederna och som håller igång en stor del av kroppens muskler. Särskilt lämplig är simningen varma dagar då det rent av är olämpligt att cykelträna hunden.

Christian Larsson har alltid tränat sina hundar med simning och har bara goda erfarenheter av metoden. Genom att göra valpen bekväm med vatten och med de vanliga kontaktövningarna är det inte svårt att få den vuxna hunden att följa båten.
– Har man en hund som är lite loj och inte vill simma med kan man använda en lite längre flytande lina. Det gäller bara att se till att hunden inte trasslar in sig, säger Christian Larsson.

Skönt i vattnet
Simträningen är en utpräglad sommarövning, vilket innebär att vattnet måste vara uppvärmt till åtminstone skaplig badtemperatur innan träningen inleds för säsongen. Hundar som är frusna kan ha en neoprenväst för att de ska trivas bättre i vattnet. 
– Jag låter hundarna simma tre–fem dagar i veckan hela sommaren. I början behöver inte turerna vara långa, men längre fram på sommaren får de simma i över en timme, med en rastning emellan. Det är viktigt att låta hunden gå upp på land efter 10-15 minuter för att göra ifrån sig, eftersom det svala vattnet sätter fart på tarmen.

Kombinera med cykel
Simtränas flera hundar samtidigt är det lämpligt att de är ungefär lika stora.
– Det blir ändå skillnader i hastighet. Vorsthen brukar simma vid sidan om och framför båten, medan jämthundarna vanligtvis håller sig bakom. Men har man bra kontakt med hundarna är det inga problem, för då håller de sig intill föraren även om de är i vatten, säger Christian Larsson.
Simträningen kombineras lämpligtvis med cykel eller dogscooter (se faktarutan) för att få variation.
– Man kan hålla igång grundkonditionen med simningen, men när hunden ska toppas till jaktsäsongen måste den springa mer. Det är bara så man får igång det riktiga flåset, konstaterar Christian Larsson.

I stället för cykel

Att cykla med hunden är sannolikt det vanligaste sättet att hålla den i form under sommaren och för att få upp flåset på den inför jaktsäsongen. Men istället för cykel går det att använda en sparkcykel, eller Dogscooter som det kommersiella namnet är.
Från början kanske dogscootern mer var en produkt för draghundsfolket, men den har blivit allt vanligare bland jägare som vill ha ett alternativ till cykeln under sommarträningen.
– Det gäller att ha ordentliga selar till hundarna. Annars är det inte svårt att åka på scootern. Den är stabil och jag känner mig säkrare än när jag cykeltränar hundarna, säger Christian Larsson.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder