Almedalen: Brist på veterinärer och akutsjukvård tema för paneldebatt
På tisdagen diskuterades Sveriges djursjukvård och brist på veterinärer under ett panelsamtal i Almedalen på Gotland.
– Vi behöver en branschöverenskommelse där de olika aktörerna gemensamt tar ansvar för att vi ska ha en väl fungerande akutdjursjukvård. Det var huvudbudskapet när Svenska kennelklubbens, SKK, vd Kees de Jongs deltog i ett panelsamtal i Almedalen på temat en fungerande djursjukvård, rapporterar skk.se.
Välkänd brist
Bristen på veterinärer och djursjukvårdare är känd och har diskuterats länge. Det finns också en samsyn mellan alla aktörer att det behöver utbildas och anställas fler veterinärer och djursjukvårdare. Det som däremot inte har diskuterats är det stora och akuta problemet med att Sverige inte har en bra akutdjursjukvård, konstaterade Kees de Jong.
”Svårt att få hjälp”
– Jag upplever att det inte finns en ordentlig framåtbjudning vad gäller att hitta en lösning här och nu på akutproblemet. På många ställen i landet är det svårt att få hjälp i en akut situation, till exempel när en tik ska valpa och det uppstår problem. Jag hoppas att den utredning som nu pågår ska komma med förslag, till exempel att via Konkurrensverket få hjälp med en branschöverenskommelse där de olika aktörerna samlas kring att ta gemensamt ansvar för en väl fungerande akutdjursjukvård, sa han.
Statlig utredning
Den statliga utredningen om en hållbar och långsiktigt fungerande hälso- och sjukvård för djur skulle ha redovisats den 3 oktober i år men har fått uppskov till den 7 november, enligt utredaren Märit Bergendahl, som också är chefsrådman vid Göteborgs tingsrätt.
En av utredarens uppgifter är att analysera behovet av personal inom djursjukvården.
Maktlöshet
Även Agrias vd Agnes Fabricius lyfte frågan om den maktlöshet djurägaren känner när de inte kan få hjälp till sitt akut sjuka djur.
Hillevi Lindström, chef för Distriktsveterinärerna, konstaterade att hon skulle behöva anställa ett 50-tal veterinärer för att kunna upprätthålla beredskapen.
• Paneldebatten kan ses i efterhand här (länk till Facebook)
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.