onsdag 17 april

Hund

Foto: Mostphotos

Agria: Fler hundar attackeras av vildsvin

Ett par hundra hundar dödades eller skadades av attacker från vildsvin under 2019. Antalet drabbade hundar ökade med 13 procent jämfört med året innan, det visar färsk statistik från Agria Djurförsäkring.

Jämfört med annat vilt orsakar vildsvinen flest skador på hundar och står också bakom den största ökningen av antalet skador, uppger försäkringsbolaget i ett pressmeddelande.

Statistik över vilda djur som skadade eller dödade hundar under förra året visar att vildsvinen står för en klar majoritet, medan björn, varg och lo endast orsakar ett fåtal av de skadeanmälda olyckorna till Agria.

Stor guide: Svensk Jakt hjälper dig att välja jakthund

Det är av naturliga skäl främst jakthundar som drabbar samman med vildsvinen. Bland jakthundar är det framför allt wachtelhunden som drabbas hårt, men ofta handlar det om olika blandningar mellan wachtel och gråhund eller jämthund som i stor utsträckning används vid jakt.

Avskjutningen av vildsvin fortsätter att öka

Det län som sticker ut i statistiken är Skåne som står för 15 procent av det totala antalet drabbade hundar under 2019. Det speglar också antalet trafikolyckor med vildsvin som var högst i hela landet, jämfört med övriga län, med 1.143 rapporterade olyckor, uppger Agria.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.