Riksprovsvinnarna. Till vänster Marie Werbelow och till höger Johnny Bergh. Foto: Lotta Ivarsson

100-årsjubileum för vorsteh med storslagen avslutning

Svenska vorstehklubben, som är en av landets äldsta specialklubbar, har under 2017 firat sitt 100-årsjubileum med pompa och ståt.

16–18 juni arrangerades ett trippelevenemang i Härnösand omfattande viltspårmästerskap, avelskonferens och riksutställning. Samtliga tio lokalavdelningar representerades i viltspårmästerskapet där strävhårig vorsteh Klosterskovens E Exxon, äg Per-Åke Hellström, segrade.

Detta var klubbens första viltspårmästerskap, men sannolikt inte det sista.

Till riksutställningen var närmare 200 hundar anmälda och här utsågs strävhårig vorsteh Multi Ch Trollängens Ragnar, ägare Matti Palm och Anette Erlandsson, till Best In Show. I samband med Härnösandshelgen släpptes även under festliga former den länge efterlängtade jubileumsboken där SVK:s 100-åriga historia sammanställts fördelad på 336 sidor.

 

Jubileumsjaktprov

1–3 september arrangerades jubileumsjaktprov i Mittådalen respektive Arvidsjaur där sammanlagt 375 hundar startade. Det vill säga ett jaktprov på fjäll och ett i skog.

Stafettpinnen överlämnades därefter till SVK/Södra som under de sista dagarna i september arrangerade jubileumsfullbruksprov i Mörrums- och Svängsta-området där kleiner münsterländer Ch Prästgårdens B-Approx, ägare Ingemar Johansson, knep högsta poäng och därmed även ett svenskt fullbrukschampionat.

 

La Grande Finale

Därefter återstod bara ”La Grande Finale”. Det årligen återkommande riksprovet arrangerades under jubileumsåret på Gotland i ett samarbete mellan lokalavdelningarna Gotland och Östra. Till provet hade 150 hundar anmälts för att provas i eftersöksmomenten och fältmomentet.

Från onsdag den 4 oktober till lördag den 7 oktober fördelades provgrupperna på 14 olika provområden som bjöd på fantastiska marker med god fågeltillgång. Provet hade inte kunnat genomföras utan tillmötesgående markägare och jakträttsinnehavare. Här spelade SVK/Gotland med dess ordförande, Stefan Hellström, i spetsen en viktig roll genom kontakterna med alla berörda. Inte mindre än 150 markägare och jakträttsinnehavare med tillsammans 7.000 hektar ställde sina marker till förfogande. Utan dessa hade provet inte varit möjligt och Svenska vorstehklubben är dem ett stort tack skyldig.

 

Foto: Lotta Ivarsson

Fantastiskt jubileumsår

Under lördagskvällen var det så äntligen dags för jubileumsbankett och prisutdelning när 160 gäster samlades under festliga former i Rotundan på Kneippbyn. Riksprovet arrangeras alltid i elitklass och i unghundsklass och som vinnare av elitklass med 180 poäng stod korthårig vorsteh Ripuddens Bailey, ägd av Jonny Bergh. Vinnare av unghundsklass med 190 poäng blev korthårig vorsteh Tappra Snap, ägare Marie Werbelow.

Jubileumsåret har även inneburit en tävlan mellan klubbens tio lokalavdelningar. Segrade i ”Jubileumskampen” gjorde SVK/Västsvenska med Södra på en andraplats och Västerbotten på en tredje plats.

Ett fantastiskt jubileumsår har nu lagts till handlingarna där många arbetstimmar, frivilliga krafter och generösa sponsorer utgjort förutsättningen för detta 100-årsfirande.

 

Lotta Ivarsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.