torsdag 18 april

Eskil Erlandsson: Gynnsam bevarande status har vi uppnått

– Nu blir ordning och reda på den svenska rovdjursförvaltningen, säger Landsbygdsminister Eskil Erlandsson i samband med regeringens presentation av rovdjurspropositionen.
Enligt propositionen har Sverige nu nått gynnsam bevarandestatus för de stora rovdjuren.

Det är en stolt landsbygdsminister som berättar om regeringens rovdjursproposition. Eskil Erlandsson säger att propositionen innehåller nya, övergripande mål som tar mer hänsyn till privatpersoner och företag som påverkas av rovdjur.

– Nu får vi en aktiv förvaltning, säger Eskil Erlandsson. Vi lyfter ner beslutet om jakt till länsstyrelelserna och vi snabbar upp hanteringen genom att överklaganden hamnar hos Naturvårdsverket.

Hos Naturvårdsverket ska det därmed bli punkt i ärendet och Erlandsson tror sig därmed se ett slut på det juridiska krig som pågått, framför allt i vargförvaltningen.

 

Gynnsam bevarandestatus

I propositionen har regeringen också kommiit fram till ett intervall för gynnsam bervarandestatus. För varg är det intervallet 170–270 individer. För lodjur 700–1.000, björn 1.100–1.400 och järv 500–600.

– Nu har vi uppnått vetenskapligt underbygda gynnsam bevarandestatus för våra rovdjur, säger Eskil Erlandsson.

Detta är gynnsam bevarandestatus

Gynnsam bevarandestatus, gybs, återfinns i EU:s Art- och habitatdirektiv som medlemsländerna ska uppfylla. Exakt vad det innebär framgår inte i detalj men artikel 17-anvisningarna i direktivet säger i klartext att ett medlemsland ska ”ha högre ambitioner än att enbart förhindra utdöende”. 

Det är alltså risken för utdöende som kan beräknas vetenskapligt genom sårbarhetsanalyser. Det var en sådan analys som kom fram till att det behövs 100 vargar i Sverige för att stammen ska vara livskraftig. 

Därutöver sägs att man ska ta hänsyn till genetiken. Rovdjursriktlinjerna kvantifierar detta krav och säger att ett genetiskt utbyte motsvarande en enda individ per generation är vad som krävs för gybs. 

Det finns också politiska ställningstaganden som kvantifierar vad gybs är för något. Ett medlemsland får till exempel inte ha färre individer av en art än när de gick med i EU (30 vargar i Sverige).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev