Myndigheter sågar fjälljaktsförslaget
Flera tunga remissinstanser sågar regeringens fjälljaktsförslag.
Kommerskollegium anser inte det är förenligt med EU-rätten att behandla utländska jägare sämre än svenska jägare.
Även Jordbruksverket gör tummen ner.
Regeringen vill ändra i rennäringsförordningen och i första hand ge svenska jägare rätt att jaga småvilt på statens mark ovan odlingsgränsen. En återgång till det system som gällde före 2007.
I det nya förslaget, som nu varit ute på remiss, finns en skrivning om att personer som inte är bosatta i Sverige men som uppnått en närmare anknytning till Sverige genom internationella åtaganden också ska ha rätt att jaga småvilt på statens mark ovan odlingsgränsen. Den skrivningen ska nu tolkas av Jordbruksverket som ska utforma mer detaljerade föreskrifter.
Behandlas sämre
Flera remissinstanser gör tummen ner för regeringens förslag att inskränka utländska jägares möjlighet till jakt i de svenska fjällen.
Kommerskollegium:
”Kommerskollegium bedömer att det inte vore förenligt med EU-rätten att behandla medborgare inom EU/EES sämre än personer bosatta i Sverige vid upplåtelse av rätt till småviltjakt och handredskapsfiske utifrån de grunder som presenteras i promemorian”.
Dessutom skriver Kommerskollegium att det inte framgår tydligt vad regeringens syfte är med den föreslagna ändringen.
Vidare menar Kommerskollegium att det inte finns några belägg för att ändra förordningen.
Otydlig skrivning
Länsstyrelsen i Norrbotten gör också tummen ner och menar att den skrivning regeringen föreslår är för otydligt och lämnar för stort utrymme för tolkning. Dessutom skriver man i remissyttrandet att ur ett viltförvaltningsperspektiv skulle inte ändringen medföra någon skillnad, eftersom länsstyrelsen idag anser att jakten fungerar bra och är begränsad. Länsstyrelsen i Norrbotten anser inte att utländska jägare jagar på bekostnad av svenska jägare.
Länsstyrelsen befarar även att en utestängning av utländska jägare kan få negativa konsekvenser för det lokala näringslivet.
Inte lika negativt
Grannlänet Västerbotten är inte lika negativt till den föreslagna ändringen.
Däremot betonar länsstyrelsen i Västerbotten att regeringen borde ställa krav på Jordbruksverket att de i sin skrivning av det färdiga beslutet är tydligt i tolkningen av varför inte småviltsjakten faller under EU:s rörlighetsdirektiv.
Länsstyrelsen i Västerbotten betonar att utländska jägare är viktiga för jaktturismen i fjällområdet. Vidare är länsstyrelsen inne på att utländska jägare ska ha en jaktguide med sig.
Stora konsekvenser
Jordbruksverket, som alltså kan få i uppdrag att tolka och utforma föreskrifterna, är starkt kritiskt till förslaget och menar i sitt remissvar att flera utredningar visat att den ändring regeringen nu föreslår inte är förenlig med EU-rätten.
”Jordbruksverket bedömer att den föreslagna ändringen kommer att få mer långtgående konsekvenser än vad som beskrivs i promemorian.”
Jordbruksverket vill inte vara den myndighet som ska göra en tolkning och komma med detaljerade föreskrifter. Det vill man att regeringen gör redan nu i utformningen av en eventuell ny skrivning i rennäringsförordningen.
Förlängd svarstid
Remisstiden gick ut den 15 februari. Några remissinstanser har dock begärt att få förlängd svarstid, däribland länsstyrelsen i Jämtland som väntas komma in med sina synpunkter senast den 25 februari.
Fakta
Efter remitteringen av promemorian kommer regeringen att ta del av remissinstansernas synpunkter och ta ställning. Förordningsändringen beräknas träda i kraft tidigast 1 april 2016.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.