450-kiloskviga dödad av varg

När kvigans hals flåddes hittades omfattande krosskador. Foto: Lennart Johannesson

Varg har dödat en kviga av jätterasen charolais vid Tranhems gård en mil utanför Karlstad. Angreppet inträffade natten till söndagen och det här är andra gången på två månader som varg dödat nötdjur på gården.

Den döda kvigan vägde cirka 450 kilo. Vargen eller vargarna lyckades inte bita igenom kvigans hals, men nötdjuret låg dött i hagen. Det var inte förrän kvigans hals flåddes som de omfattande krosskadorna upptäcktes.

Länsstyrelsen Värmland har varit till platsen och konstaterat att nötdjuret dödats av varg. Så sent som i juli dödades ännu en kviga av varg vid samma gård.

Lennart Johannesson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, var med och flådde av kvigan på lördagskvällen. Han tror att mörkertalet är stort gällande hur många nötkreatur som egentligen dödas av varg.

– Förmodligen är det betydligt fler än de som syns i statistiken. Det blir bara rivmärken och några få mindre hål av tänder på utsidan av nötkreaturens halsar. När halsen flås ser man krosskadorna, säger Lennart Johannesson.

Han är övertygad om att många lantbrukare som hittar ett nötdjur dött i hagen tar för givet att djuret dött av sig själv, när det kan vara varg som varit framme.

– De ser inga skador på de döda djuren och ringer därför inte länsstyrelsen för att få djuret besiktigat. Djuren går till destruktion, men i själva verket är det varg som varit framme, säger Lennart Johannesson.

Uppdaterat: Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt på vargen. Läs mer här

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev