Länsstyrelse positiv till Vargkommitténs utredning

Länsstyrelsen Värmland ser värdet av det arbete som har gjorts av Vargkommittén för att skapa en gemensam bild av vilka problemområden och åtgärder som bör prioriteras inom förvaltning av varg.

Länsstyrelsen tillstyrker också i stora drag de förslag till åtgärder som förs fram i betänkandet. ”Det är även vårt intryck att samtliga intressegrupper och myndigheter inom rovdjursförvaltningen är eniga om att det krävs en betydligt större tydlighet och förutsägbarhet i rovdjursförvaltningen. I och med Värmlands situation med nära hälften av landets vargstam inom länets gränser, ser vi mycket positivt på ett skyndsamt beslut om gynnsam bevarandestatus för varg”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Goda förutsättningar
Länsstyrelsen säger sig ha mycket goda förutsättningar för att bedriva en legitim och ansvarsfull regional förvaltning av varg men att det som saknas i dagsläget är mandat att besluta om mål och strategier för att uppnå dessa mål.

”De av utredningens förslag som syftar till detta är en nödvändighet för att rovdjurspolitikens ambition om en regionaliserad och adaptiv förvaltning ska kunna uppfyllas”, skriver länsstyrelsen. 

Några av de konkreta förslagen behöver analyseras djupare utifrån praktiska förutsättningar och möjligheter till finansiering. Bland dessa kan nämnas förslagen att utöka möjligheterna till ersättning för indirekta skador samt att länsstyrelsen ska ansvara för och finansiera verkställandet av skyddsjakt. Även den förenkling av skyddsjakten som efterfrågas bör analyseras noggrannt ur juridisk och praktisk synpunkt, även om länsstyrelsen ställer sig bakom förslagets målsättning, framhålls i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev