Fällavgifter för älg i Gävleborg överklagas

Skoglig inventering ska inte bekostas av jägarna, anser Fredrik Jonsson som överklagat fällavgifternas storlek. Foto: Kenneth Johansson

Fällavgifterna för älg är alltför höga i Gävleborgs län, anser jägaren Fredrik Jonsson, som därför överklagat avgifternas storlek.
– En stor del av fällavgift­erna går till betesskadeinventering, vilket borde bekostas av skogsägarna, säger han till Svensk Jakt.

När det nya älgförvaltningssystemet infördes förra året höjdes fällavgifterna i de flesta län. I Gävleborg höjdes fällavgiften för vuxen älg från 400 kronor till 650. Dessutom infördes fällavgift för kalv, vilket tidigare inte funnits. I Gävleborgs län är den avgiften 200 kronor.

Fredrik Jonsson är jägaren som har överklagat fällavgifternas storlek. Han anser att avgifterna är alltför höga och att länsstyrelsen bakat in avgifter som inte bör eller kan täckas av medel från älgvårdsfonden, det vill säga den fond till vilken fällavgifterna betalas av jägarna.

 

”För jäkligt”

Fredrik Jonsson– Jag tycker det är för jäkligt att vi jägare, genom fällavgifterna, ska finansiera betesskadeinventeringen, säger Fredrik Jonsson.

– Vi jägare gör ju vår spillningsinventering ideellt. När vi i våras genomförde spillningsinventering och resultatet visade att det bitvis finns väldigt lite älg, då fick vi dessutom mest bara skit från skogsägarhåll.

Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter kan medel från älgvårdsfonden lämnas för inventering, information om skadeförebyggande åtgärder, inklusive frågor om viltskador och viltolyckor, samt till utbildning i viltvårdsfrågor. Där nämns ingenting om inventering av skogsbestånd.

 

Nya riktlinjer

Bakgrunden till beslutet kan finnas i de riktlinjer för älgförvaltningen i Gävleborg som tagits fram av en arbetsgrupp inom länets viltförvaltningsdelegation, berättar Erik Matsson, Jägareförbundets jaktvårdskonsulent med ansvar för älgfrågor i länet.

Erik Matsson– I riktlinjerna anges att man över en treårsperiod ska ta 2.350.000 kronor från älgvårdsfonden till skogliga inventeringar, säger Erik Matsson.

Samtidigt anges i riktlinjer­na att endast hälften av länets älgförvaltningsområd­en årligen kan få söka bidrag om högst 20.000 kronor för spillningsinventering ur älgvårdsfonden, vilket totalt blir 140.000 kronor. Därutöver går 200.000 kronor årligen till länets skyttebanor, och för övriga informationsinsatser avsätts 50.000 kronor.
2.350.000 kronor över tre år ger ett årligt bidrag om 783.000 kronor till skogliga inventeringar – en summa som alltså kan jämföras med de totalt 390.000 kronor som läggs på jakt, viltvård och skytte.

 

Lägre fällavgift

Enligt Fredrik Jonsson skulle fällavgifterna kunna sänkas avsevärt om inventeringar av skogsskador bekostades av skogsägarna, och inte av jägarna.

Med en i övrigt bibehållen budget skulle fällavgifterna i så fall bli 500 kronor för vuxna djur och 150 kronor för årskalv, enligt överklagan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev