Höga älgskador i norra Norrbotten

Älgskadorna i norra Norrbottens ungskogar är fortsatt oacceptabelt höga. Hårdast drabbade är områdena kring Kiruna och Överkalix med cirka 20 procent färska skador. Det skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Älgskadorna är så allvarliga att de försvårar skogsägarnas möjligheter att nå de skogspolitiska målen om uthållig och värdefull virkesproduktion och bevarande av biologisk mångfald, säger Bo Leijon, regionalt viltansvarig på Skogsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Sex kommuner i länets tre nordligaste älgförvaltningsområden har inventerats. Kiruna och Överkalix är sedan flera år mycket hårt drabbade områden. Där uppmättes under senaste vintern de högsta skadenivåerna någonsin – cirka 20 procent färska skador.

– Vi bedömer att hårt betestryck under flera år har utarmat skogen på viltfoder, vilket gör ungskogen mer känslig för älgbetning med ökad risk för stamskador. Älgarna tvingas gå hårdare på det vinterfoder som finns. En åtgärd vore att tillfälligt sänka älgstammen under den nivå som är långsiktigt önskvärd och låta foderreserven växa till sig. Det skulle gynna både skog och älg, anser Bo Leijon.

I övriga områden, Övertorneå, Pajala, Jokkmokk och Gällivare, ligger skadenivåerna mellan 8 till 14 procent, vilket är klart över vad som är långsiktigt hållbart, anser Skogsstyrelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev