Minst 13 döda fårtackor efter vargattack

Natten till fredagen inträffade ett vargangrepp i en fårbesättning på Värmlandsnäs, Säffle. Två tackor hittades döda och ytterligare elva tackor har hittills fått avlivats på grund av sina skador.

Vid länsstyrelsen Värmlands besiktning konstaterades kraftiga bett över nacke, rygg och bakdel. På två av tackorna saknades juvret. Besiktningsmannens bedömning var att fåren med 100 procentssäkerhet angripits av rovdjur, och att varg är det mest sannolika.

Fårägarna fick hjälp med att sätta upp akutstängsel i form av elnät för de kvarvarande tackorna. De vaktade fåren nattetid men har inte sett att det varit någon varg vid besättningen sedan angreppet. Det finns ingen känt vargrevir som berör Värmlandsnäs, men där precis som överallt annars i länet dyker det då och då upp enstaka vargar på vandring, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Lugn sommar
Länsstyrelsen skriver att det har varit en mycket lugn sommar vad gäller rovdjursangrepp, men förra veckan skedde utöver angreppet på Värmlandsnäs även ett vargangrepp på en stövare i Torsby kommun. Hunden är under veterinärvård.

I fredags fick de även en rapport om en försvunnen sällskapshund i Forshagareviret. Tyvärr fick länsstyrelsen inte kontakt med hundägarna förrän flera dagar efter att hunden försvunnit. Eftersom inte hunden återfunnits och det inte finns några säkra spår att utgå ifrån så kan vi inte bedöma om något rovdjur orsakat försvinnandet eller inte.

Länsstyrelsen Värmland poängterar att det är väldigt viktigt att djurägare som tror att ett rovdjur har angripit deras djur snarast möjligt anmäler det till länsstyrelsen så att inga spår eller spårtecken hinner försvinna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev