Vargutredningen läggs fram idag

Dagens rovjdurspolitik har varit lyckosam ur rovdjurens perspektiv, konstaterar vargutredaren. Foto i hägn: Olle Olsson

Idag presenterar vargutredaren Peter Egardt sitt förslag till ”åtgärder för samexistens mellan människa och varg”. Förenklad skyddsjakt och möjligheter till licensjakt när gynnsam bevarandestatus är uppnådd, är två av förslagen i utredningen.

Utredningen konstaterar att den nuvarande rovdjurspolitiken varit lyckosam ur rovdjurens perspektiv, medan den har varit mindre framgångsrik i att hantera de konflikter som uppstått i samband med rovdjurens tillväxt.
Slutsatsen blir att en långsiktigt hållbara rovdjurspolitik i större utsträckning än idag måste balansera landsbygdsnäringarnas, inklusive jägarnas, behov.
Den politiska inriktningen och syftet med rovdjurspolitiken behöver tydliggöras och förutsättningar skapas för en adaptiv förvaltning, skriver utredaren i sitt betänkande. Han vill också se en samhällsekonomisk analys kopplad till rovdjursförekomsten och att en permanent vargkommitté inrättas.

Skyndsamt
Utredaren Peter Egardt.Peter Egardt anser att ett beslut om gynnsam bevarandestatus måste tas skyndsamt. Han konstaterar att dagens svenska vargstam är cirka fyra gånger större än den minsta livskraftiga population på 100 individer som det skandinaviska vargforskningsprojektet räknat fram på uppdrag av Naturvårdsverket.
”För en väl fungerande förvaltning bör gynnsam bevarandestatus inte sättas högre än absolut nödvändigt”, skriver Peter Egardt i betänkandet.
Han vill också utöka ersättningen för skador orsakade av rovdjur och vidareutveckla de skadeförebyggande åtgärderna. På sikt bör en gemensam förvaltningsplan tas fram tillsammans med Norge och Finland. Inom ramen för nationell och internationell lagstiftning bör rovdjursförvaltningen i större utsträckning lyftas ner på regional nivå, så att berörda människor blir delaktiga, anser utredaren.
Betänkandet är nu överlämnat till regeringen.

Underlag för proposition
– Vi har tidigare fått ta del av kommitténs gemensamma åsiktsförklaring kring en utvecklad rovdjurspolitik och jag ser fram emot att läsa och begrunda det betänkande som jag idag har tagit emot. Betänkandet kommer närmast att behandlas vid ett remissmöte med inbjudna remissinstanser och beredas i regeringskansliet för att utgöra ett av underlagen för den kommande propositionen om rovdjur, säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Jägareförbundet ställer sig ”försiktigt positivt” till utredarens förslag, enligt ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev