Gott om fjällrävsungar i Norge

Fjällräven gör det bra i Norge i år. Foto: Kenneth Johansson

Trots att det är dåligt med smågnagare och lämmel i den norska fjällvärlden i år, så har det norska Miljødirektoratet kunnat konstatera 17 fjällrävskullar och minst 104 valpar.

Fjällräven i Skandinaven är hotad och i både Sverige och Norge görs olika insatser för att hjälpa arten. I Norge har man bland annat satt ut fjällräv från en avelsstation i Oppdal, man stödutfodrar och jagar rödräv i områden där fjällräven är eller har varit etablerad.
Normalt sett varierar fjällrävens föryngring med tillgången på föda. Finns det gott om mat kan fjällrävar få stora kullar på 8–16 valpar eller ännu fler, medan dåliga gnagarår kan leda till få eller inga kullar.
I områden med mer stabil födotillgång, till exempel Svalbard, har fjällrävarna mindre kullar men i regel valpar varje år.
I år är det ingen lämmel i fjällen i mellersta Norge och bara en svag uppgång av möss. Trots det går det alltså riktigt bra med förökningen av fjällräv, hittills 17 kullar och minst 104 valpar har registrerats. Detta enligt Miljødirektoratet, som sedan 1 juli i år är en sammanslagning av Direktoratet for naturforvaltning och Klima- og forurensningsdirektoratet.

Fjällräven i Skandinavien

Under senare delen av 1900-talet försvann fjällräven i flera områden i Skandinavien. Dåligt med lämmel och ökning av konkurrenten rödräv var ett par av anledningarna.
I Norge finns idag cirka 140 vuxna fjällrävar, i Sverige ungefär lika många.
I Nordamerika, Sibirien och på Grönland finns det fortfarande ett stort antal individer och fjällräven som art anses inte hotad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev