Minst fem vargvalpar i Tiveden

Minst fem vargvalpar har det flyttade vargparet i Tiveden fått. Karta: Naturvårdsverket

Det vargpar som flyttades från Norrbotten till Tiveden tidigare i år har minst fem valpar.

– Jag såg fem valpar på cirka 50 meters håll. De brottades och lekte i blåbärsriset. Därefter drog de sakta sig bort från mig. Två av dem kom sedan så nära som inom tio meter innan de försvann ur synhåll, säger Kjell Johansson, fältpersonal på länsstyrelsen i Örebro län.
Enligt positioner från sändarna föddes valparna omkring den 10–14 maj. Vargtiken har valt att stanna länge på samma plats. Vargparet har under den här tidsperioden uppträtt diskret.

Obesläktade

Eftersom båda vargarna i paret i Tiveden är invandrade vargar är varje valp i stort sett obesläktad med skandinaviska vargar. Valparna är därför värdefulla för arbetet med att minska inaveln i den svenska vargstammen. Om någon eller några av de här valparna överlever och får egna valpar så är det mycket positivt för arbetet med att minska inaveln i vargstammen, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Dödligheten hos varg är hög och genomsnittligt överlever endast en av fyra vargvalpar tills dess att de själva får valpar. Vargarna ska också finna en partner och en plats att leva på.

Återinföra jakt

– Om vi kan minska inaveln i vargstammen får Sverige större möjlighet att förvalta vargstammen på det sätt vi vill. Vi kan till exempel återinföra jakten som är ett viktigt verktyg i viltförvaltningen. Att minska inaveln ger oss också möjligheter att ha en mer begränsad vargstam som i sin tur medför färre skador på renar, hundar och övriga tamdjur, säger Magnus Kristoffersson, handläggare på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev