300 jägare ställer in älgjakten i höst

Vargarnas predation får förödande konsekvenser för 300 jägare i Nora-Stadra älgskötselområde, som helt tvingas ställa in höstens älgjakt. Foto: Olle Olsson

Stadra-Nora älgskötselområde ställer in höstens älgjakt. Trots en stark älgstam räcker inte älgarna till för att föda vargarna i området och samtidigt bedriva en meningsfull jakt.

Stadra-Nora älgskötselområde i Örebro län är 34.000 hektar stort.  41 älgjaktlag och cirka 300 jägare brukar jaga älg på markerna. Men inte i höst.

Trots en vinterstam på 8 älgar per 1.000 hektar går det inte längre att bedriva en meningsfull jakt, i alla fall inte om det långsiktigt ska finnas en älgstam värd namnet kvar i området.

Anledningen stavas varg. Vargreviret Nora innefattar cirka 40.000 hektar och reviret sträcker sig över Stadra-Nora älgskötselområde. Forskarna räknar med att ett vargrevir dödar 120–140 älgar per år och inom revir som är förhållandevis små som Norareviret blir konsekvensen helt förödande för älgjakten.

– Älgskötsleområdet har beslutat att ställa in höstens älgjakt. Vi hoppas kunna bygga upp en älgstam på 12 älgar per 1.000 hektar. I så fall kan vi skjuta 1+1 älg per 1.000 hektar, berättar Pierre Andersson, kretsordförande i Nora.

Stöd av Sveaskog
Sveaskog är stor markägare i området. De har gått med på älgskötselområdets önskan om att höja stammen i området med 50 procent. Bolaget har även sänkt höstens jaktarrenden radikalt.

– En gjord spillningsinventering visar att vi har 3 rådjur per 1.000 hektar i det här området. Så det är väl i det närmaste bara harjakt vi kan bedriva här. Men att släppa hundar i ett vargrevir är det bara några få som vågar göra, konstaterar Pierre Andersson.

Och att inte kunna jaga älg är definitivt ingen bra, eller långsiktig lösning.

– Det känns otroligt tomt och trist. På senare år har vi sänkt älgavskjutningen rejält i det här området. Men det räcker inte när vargreviret är så litet som här i Nora, säger Pierre Andersson.

Förutom minskade intäkter för arrenden innebär en inställd älgjakt och på sikt en högre älgstam stora kostnader. Bland annat i form av ökande betesskador och fler viltolyckor.

– Och älgjakten är återvändardagar. Nu går bygden miste om stora intäkter när folket inte kommer hem och jagar, konstaterar Pierre Andersson. 

Sveaskog uppger för Svensk Jakt att bolaget gått med på en höjning av älgstammen eftersom det inte förekommer några stora betesskador i området. Men om betestrycket blir för högt kommer älgstammen tvingas minska.

Bolaget berömmer också jägarna i området för sitt ansvarstagande för älgstammen och sitt konstruktiva sätt att föra dialog.

Fakta

Foto: Olle Olsson

Tidigare angavs att ett vargrevir i Sverige omfattar cirka 100.000 hektar. Men i och med att vargstammen växer i snabb takt minskar revirens yta. Däremot minskar inte vargarnas predation på bytesdjur när reviren blir mindre.

Forskarna räknar med att ett vargpar eller en vargflock dödar 120–140 älgar per år i medeltal.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev