Fler frågor i stället för beslut om skyddsjakt
I stället för ett beslut om skyddsjakt på varg som rivit en stor mängd får i Kalmar län, har länsstyrelsen igår fått kompletterande frågor från Naturvårdsverket.
Beslutet om skyddsjakt på vargen förväntades i början av veckan. Igår skickade Göte Hamplin på Naturvårdsverket följande kompletterande frågor till länsstyrelsen:
”Ni skriver att ni inte hittat några spillningar efter varg. Har det gjorts några andra försök att hitta något som skulle kunna identifiera vargen? Till exempel salivprov eller hårstrån på eller vid rivna djur.
I vilket skick befinner sig stängslen i de hagar som haft angrepp? Har det gjorts några försök att vidta åtgärder för att hindra rovdjur för att ta sig in innan angreppen?
När under dygnet inträffade de skador som beskrivits?
Har länsstyrelsen gjort några insatser för att informera om möjligheten att söka bidrag till stängsel eller informerat om andra förebyggande åtgärder som vaktande hundar, nattfållor, ta in djuren under natten, påslagen radio i hagen nattetid och i så fall vilken respons från djurägare har länsstyrelsen fått?
Har det gjorts några observationer eller inträffat några nya angrepp efter den 10 juni?”
– Vi har svarat på frågorna med vändande post, så får vi se om beslutet kanske kommer idag, säger Mattias Persson, rovdjurssamordnare på länsstyrelsens miljö- och naturavdelning.
Annan varg
Det har inte skett några nya angrepp på får i Kalmar län, däremot ett i Kronoberg, nära gränsen till Kalmar. Det var troligen det troligen den så kallade Kostavargen som stod bakom, tassavtrycken är mindre än de man hittat vid angreppen i Gölpefall och Bråhult.
Stängslen i hagarna har generellt sett brister när det gäller skydd mot att varg tar sig in. I angreppet i södra delen av länet vid Djursvik var vissa delar av hagen endast stenmur utan stängsel. Andra delar mot vatten helt ostängslade. Stenar och dylikt som vargen kan ta sats och hoppa ifrån över stängsel förekommer. Det sista angreppet vid Bråhult skedde utanför beteshagen då fåret smitit ut från en bristfälligt instängslad hage, skriver Mattias Persson bland annat i sitt svar till Naturvårdsverket.
– Det är så här stängsel över lag ser ut i södra Sverige då man inte har föreberett sig på förekomst av varg. Stängsel har anlagts för att hålla får inne, inte för att hålla vargen ute, fortsätter han.
Stängsling och tillsyn
I svaret till Naturvårdsverket berättar Mattias Persson att länsstyrelsen i varje pressmeddelande efter ett vargangrepp gått upplyst om stängsling och ökad tillsyn.
– Det har lett till att två LRF-avdelningar inom länet har sänt fakturor på cirka 200.000 kronor till länsstyrelsen för kostnader för den extra tillsyn de haft på grund av förekomst av varg. Flera fårägare har börjat se över sina stängsel. Vi har fått många samtal om stängselbidraget och frågor om hur man bäst ska stängsla, skriver han i sitt svar.
De fårägare som råkat ut för vargangrepp har informerats om möjliga förebyggande åtgärder av besiktningsmännen, varefter samtliga har flyttat fåren till en bättre inhägnad hage eller stallat in djuren några nätter.
Vargangreppen har skett sen kväll, nattetid eller tidig morgon. Något material för DNA-prov har inte kunnat säkras.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.