Största vargstammen på 150 år

Populationsutveckling i den skandinaviska vargstammen 1998-2013. Antal dokumenterade föryngringar samt summan av antal dokumenterade familjegrupper och par visas för Skandinavien, både år för år samt trenden för den senaste 15-årsperioden (vintertid). Källa: Viltskadecenter

Totalt fanns det 380 vargar i Skandinavien under den senaste inventeringssäsongen. Den uppskattningen gör Viltskadecenter.
– Så många vargar har det inte funnits i Sverige och Norge sedan andra halvan av 1800-talet, säger Olof Liberg, forskare vid Skandulv.

Vargstammen i Skandinavien mår bra. Jämfört med föregående vinter 2011–2012 har antalet dokumenterade föryngringar ökat med 36 procent, medan vinterns totala antal familjegrupper och revirmarkerande par ökade med fem procent jämfört med föregående vinter.

– Vargarna mår bra och tillväxen på senare år är i genomsnitt 20 procent. Den siffran anger till exempel att problemet med inavel inte är speciellt stort – eftersom det är just reproduktionen som minskar vid stora inavelsproblem.

– Det finns inga inavlade vargar som haltar omkring och är blinda. Men ett eller annat djur kan ha vissa kromosomfel som gör att de inte kan reproducera sig. Men det är inget som vargindividen lider av och inget som vargstammen i stort tar skada av, fortsätter Olof Liberg.

Valpar i Tiveden
Det mesta tyder också på att det vargpar som flyttades till Tiveden har fått valpar.

Olof Liberg– Med 90 procents säkerhet kan vi säga att det har inträffat en föryngring i reviret. Det kan i så fall få en avgörande betydelse om regeringen vill få tillåta vargjakt i vinter, konstaterar Olof Liberg.

Han anser att Skandinaviens varginventeringar är bra och ger en riktig bild av vargstammens utveckling.

– Inventeringarna har en felmarginal med 10–20 procent. Men i det stora hela är de tillförlitliga, säger Olof Liberg.

380 vargar
Viltskadecenter, som sammanställer länsstyrelsernas rovdjursinventeringar, uppskattar att det fanns omkring 380 vargar under inventeringssäsongen. Eller mellan 350 och 407 vargar, som man också anger. Nationellt fördelat fanns omkring 50 vargar gränsöverskridande, cirka 30 vargar  i Norge och mellan 270 och 330 vargar  i Sverige.

– Inför årets valpning fanns det cirka 340 vargar i Skandinavien. Nu har det fötts kanske 40 kullar och vi har en viss dödlighet i vargstammen. Det innebär att det i vinter kommer att finnas omkring 480 vargar, säger Olof Liberg.

– Vi får gå tillbaka så lång som 1860–1880-talet för att ha så många vargar i Skandinavien som vi har idag, fortsätter han.

Trots ett gällande riksdagsbeslut om att vargkoncentrationerna ska minska i Mellansverige fortsätter antalet vargar öka i området.

”Nya revir med revirmarkerande par etableras fortsatt i första hand inom det huvudsakliga utbredningsområdet”, står det att läsa i Viltskadecenters rapport.

Fakta

Foto: Olle Olsson

Totalt dokumen-
terades 38 valpkullar av varg födda i Skandinavien förra våren (2012). 30 av dem låg helt inom Sveriges gränser, fem av reviren var gränsöverskridande till Norge och tre kullar fanns tre i helnorska revir.

I tillägg till familjegrupperna registrerades 26 revirmarkerande vargpar under perioden oktober–februari 2012–2013. Av dessa var 20 helsvenska, fyra helnorska och två par var gränsöverskridande längs riksgränsen.

Dessutom visar den preliminära översikten även på 14 revir med övriga stationära vargar i Skandinavien, varav 13 i Sverige och en i Norge.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev