Naturvårdsverket JO-anmäls

Det var hela revir och inte enstaka vargar som skulle plockas bort för att vargstammen skulle stärkas genetiskt, enligt den forskarrapport som den selektiva vargjakten grundades på. Foto i hägn: Olle Olsson

Naturvårdsverket och generaldirektör Maria Ågren har JO-anmälts för att ha obstruerat sitt regeringsuppdrag om genetisk förstärkning av vargstammen.

Det är Jesper Jönsson, lantbrukare och en av personerna bakom sajten vargfakta.se, som anmält verket och generaldirektören till JO. Han anser att verket förvrängt en beställd forskningsrapport och genom sitt handlande allvarligt obstruerat regeringsuppdraget.
Den 30 januari meddelade generaldirektör Maria Ågren att ”selektiv och riktad jakt” på varg skulle genomföras med start följande dag. Motivet till jakten var att reducera graden av inavel hos vargpopulationen i Sverige.

Hela revir

Maria Ågren sa då att ”en forskarrapport visar att en selektiv och riktad jakt kan bidra till att minska inaveln i den svenska vargstammen”. Rapporten Maria Ågren hänvisar till beställdes av Naturvårdsverket från Grimsö i slutet av förra året.
Generaldirektör Maria Ågren. Foto: Naturvårdsverket– I rapporten beskrivs och görs beräkningar utifrån två scenarier. I det ena skjuts fem hela revir bort och i det andra tio hela revir. Med revir menas antingen par eller par med avkommor. Rapporten är delvis skriven på engelska och där görs förklaringen att två eller fler vargar som lever inom ett revir benämns som ”packs”. Ingenstans i forskarrapporten används andra kriterier än hela revir eller görs beräkningar eller hypoteser utifrån andra urvalsprinciper, säger Jesper Jönsson i sin JO-anmälan.

Andra kriterier

Naturvårdsverkets meddelade urvalsjakt hade dock andra avskjutningskriterier än forskarrapporten. Målet för jakten var att två individer, varav högst ett alfadjur, i åtta revir skulle skjutas.
Jesper Jönsson skrev till Maria Ågren den 30 januari med en begäran om att hon skulle redogöra för denna förändring som saknar stöd i forskningsrapporten.
– Till dags dato har ännu inget svar inkommit från Maria Ågren eller annan person på verket. Ingen motivering har heller kommunicerats från verkets sida som kunnat bringa klarhet i frågan om varför de förändrade villkoren, skriver Jesper Jönsson.
Han anser också att bristen på svar från Naturvårdsverket strider mot principen om öppenhet och transparens vid myndighetsutövning i frågor av allmänintresse.

Överklagat

Jesper Jönsson har tidigare även överklagat Förvaltningsrättens dom om den selektiva vargjakten.
– Inte för att jag tror att jag har talerätt, men även en lekman måste kunna reagera på de felaktigheter som framställs i målet, sa han då.
Vem som helst har rätt att göra en anmälan till Justitieombudsmannen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev