Tvättbjörn vid åtelplats i Västervik

Tvättbjörn vid åtelplats i Västervik. Foto: Privat

En tvättbjörn har fångats på bild vid en vildsvinsåtel i Gamleby, Västerviks kommun. Jägareförbundets Mårdhundsprojekt har involverats för att försöka fånga in djuret.

Det var i lördags morse som jägaren Roger Lundberg från Gamleby i norra Kalmar län tömde åtelkameran som finns placerad intill en vildsvinsåtel på Lundbergs jaktmark.

– Men det var först igår som jag tittade på bilderna från minneskortet i min dator, och då upptäckte jag det här djuret. Jag är inte någon expert, men jag har svårt att få det till något annat än en tvättbjörn, säger Roger Lundberg till Svensk Jakt.

Expert på området kan däremot Mårdhundsprojektets P-A Åhlén kalla sig. Och han instämmer i bedömningen:

Per-Arne Åhlén. Foto: Bernt Karlsson– Det är en tvättbjörn på bilden. Vi gör nu en utryckning till det aktuella området för att om möjligt fånga in djuret, berättar Åhlén.

Svenska Jägareförbundets Mårdhundsprojekt arbetar framförallt med att förhindra att mårdhunden etablerar sig i landet. Men projektet hanterar även observationer av tvättbjörn, då problematiken är densamma:

– Både mårdhund och tvättbjörn är invasiva arter som utgör hot mot den biologiska mångfalden och det är av yttersta vikt att stoppa etablering av båda dessa arter, säger P-A Åhlén.

”En västanfläkt jämfört med mördarsnigeln”

Djuret på bilden är mest troligt ett förrymt husdjur och har i så fall lägre chanser att klara sig i det vilda. Dock, om tvättbjörnen som art skulle etablera sig i Sverige skulle den medföra problem som, enligt P-A Åhlén, kommer att bli mycket kostsamma för medborgarna.

– Många upplever ju idag mördarsnigeln som ett stort problem, men det är en västanfläkt jämfört med vad tvättbjörn kan ställa till med. I Tyskland, där tvättbjörnsproblemen är stora, orsakar de enskilda husägare varje år skador för miljardbelopp genom att bygga bo och föda upp ungar på husvindarna, säger P-A Åhlén.

Han uppmanar landets alla jägare att vara extra uppmärksamma på djur som kan vara tvättbjörn – eller mårdhund.

– Mårdhundsprojektets tipstelefon är alltid öppen och jag vill särskilt vädja till jägarna som har åtelkameror att hålla koll. Åtelkameror är ett ovärderligt verktyg för den här typen av övervakning då det finns tiotusentals kameror ute på jägarnas åtelplatser.

Telefonnumret till Mårdhundsprojektets tipslinje är 070-339 93 26.

Tvättbjörnar i Sverige

2010: Två tvättbjörnar påträffas i Skandiahamnen i Göteborg. Troligen har de kommit dit som fripassagerare på något fartyg.
2005: En kvinna i Jämtland visar sig ha haft två tvättbjörnar som husdjur. Hon åläggs att göra sig av med dem.
2004: I en trädtopp på Väddö i Roslagen upptäcks en tvättbjörn, som efter beslut av Naturvårdsverket avlivas.
2001: När en jägare i södra Halland vittjar en rävfälla hittar han en död tvättbjörn i den. Troligen hade den rymt från en liten djurpark i Örkelljunga.
2001: När personalen på ett företag i Lindesberg packar upp en container med beställda varor hittas även en död tvättbjörn i lasten.
1999: En sovande tvättbjörn observeras i ett träd i Skutskär. Efter beslut av Naturvårdsverket avlivas djuret.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev