Samerna har svängt om småviltjakten

En majoritet av Sametingets väljare är för att låta alla svenska medborgare jaga småvilt i fjällen. Det visar en opinionsundersökning som Sifo gjort för Sveriges Radio Sameradion och SVT Sapmis räkning.

När riksdagen 1992 klubbade beslutet om fri jakt och fiske i de svenska fjällen så möttes beslutet av kraftiga samiska protester, eftersom samebyarna blev av med sitt inflytande över jakten och fisket.

Nu verkar dock den samiska opinionen ha vänt. Sameradion och SVT Sapmi har låtit Sifo göra en telefonundersökning med 500 personer ur Sametingets röstlängd. Undersökningen innehåller sammanlagt 30 frågor och tre av dessa berör småviltjakten.
På frågan om alla svenska medborgare ska ha rätt till småviltjakten svarar nästan hälften ja, 43 procent nej och sju procent vet ej, rapporterar Sameradion.
I en liknande undersökning från 2007 var det fortfarande en klar majoritet som var emot den fria småviltjakten.

När det gäller utländska medborgares rätt till småviltjakt är motståndet fortsatt kompakt. 89 procent säger nej till att alla europeiska medborgare ska ha rätt till småviltjakt enligt den modell som råder idag.

Sifo har också frågat väljarkåren om hur jakten ska förvaltas och även här råder stor oenighet. 43 procent vill ha en lokal förvaltning, 41 procent en regional förvaltning och nio procent anser att den ska förvaltas på riksnivå.

Av de 43 procent som vill ha en lokal förvaltning så vill sex av tio att det är samebyarna som ska ha de avgörande inflytande medan en tredjedel inte vill det, enligt Sameradion.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev