Hallå där: Var gör man med ”papperslösa” valpar?

Ulf Kummu med sina gråhundsvalpar. Foto: Bernt Karlsson

Det är vår. Solen skiner och hemma hos Ulf Kummu i Börjels­byn, Kalix, håller fem runda, pigga gråhundsvalpar på att riva ut huset. Det kommer de sannolikt att lyckas med, för Ulf ser inte ut att bli av med dem.

• Hur kan det komma sig?

– Jag får inte registrera dem hos Kennelklubben, så de är ”pappers­lösa”. Fem pigga, friska hanhundsvalpar som är nio veckor nu. Jag hade nog valpköpare, men några har backat ur när de fick höra hur det låg till. Jag har sovit dåligt för det här, ska jag säga dig.

• Varför får du inte registrera dem?

– Därför att tiken hunnit bli sju år och inte har haft valpar tidigare. Jag kände inte till att det fanns en sådan bestämmelse och ingen annan heller tydligen. Varken avelsrådet eller hanhundsägaren.

– Går man in på Kennelklubb­ens hemsida under rubriken ”till upp­födare” så står det att enligt Kennel­klubbens grund­regler ska tik över sju år veterinärbesiktigas före
parning och veterinärintyg bifogas registreringsanmälan. Så jag skaff­ade veterinärintyg, men så ringde de upp från Kennelklubben och sa att det inte skulle gå i alla fall.

– Jag är ju inte så intresserad av vare sig jaktprov eller utställningar och inte är jag någon hundhandlare heller. Jag har bara använt tiken för att jaga med och det är ju för henne vi skjuter nästan alla älgar. Både här i byn och i Töre, där jag också jagar. Hon skäller björn också, men går inte tillräckligt hårt på i mitt tycke.

• Varför parade du henne?

– Jaktkompisarna tjatade på mig. Du måste se till att ta en kull, har de sagt. De vill inte att den här blods­linjen ska dö ut, eftersom hennes syskon också gått så bra på björn. Det har skjutits björn för dem.

• Vad är det för blodslinje?

– Min tik heter Timmerberg­ets Tella och är efter en dubbel­champion som heter Trajåsens Ducke. Mormor till valparna är Båtforsens Tina, också jaktchampion, och mormorsmor är Båtforsens Rali.

• Vad har du använt för hanhund?

– En finsk gråhund som heter Pystytuulen Bumba som är svensk och finsk dubbelchampion. Ägaren heter Lars Öhman. Han är jaktprovsdomare och bor i Bredvik inte så långt härifrån. Det är topphundar hela vägen i stamtavlan.

• Och vad gör du nu?

– Avvaktar. Jag har lämnat in en dispensansökan till Kennelklubben och förklarat varför det blev som det blev. Jag har handlat i god tro och försökt följa alla riktlinjer. Enligt veterinärintyg är tiken i mycket gott skick. Så även valpkullen.

• Tror du att du får dispens?

– Jag hoppas och tror på det. Ärendet ska behandlas vid nästa sammanträde. En valpköpare har i alla fall sagt att han kommer att ta en valp ändå, oavsett hur det går med papperen.
 
Svårt finna fakta
På Svenska Kennelklubbens hem­sida finns broschyren ”Inför din första valpkull”. Där står vad man bör se upp med om man vill ta en kull på sin tik. Men sjuårsregeln nämns inte.

För att finna detta måste man läsa SKK:s Grundregler noga. Under Uppfödaretik ges till en början intrycket att man får avla på en sjuårig tik som ej haft valpar. Där står att ”tik över sju år skall vila minst 12 månader mellan kullarna” och att man ska ”veterinärbesiktiga tik över 7 år före parning och bifoga intyget till registrerings­ansökan.” Först någon mening senare: ”Tik över 7 år får inte användas i avel om den inte tidigare haft en valpkull.”

– Har man handlat i okunskap kan UKK (Uppfödar- och Kennelkonsulentkommittén) ta upp ärendet. De vill då ha en förklaring från uppfödaren och inhämtar även rasklubbens synpunkter. Men det är absolut inte lätt att få dispens, säger Åsa Blomqvist på SKK:s registreringsavdelning.
Sten Christoffersson

Fakta

Ulf KummuNamn: Ulf Kummu
Jobb: Vapen-
tekniker och företagare.
Bor: Bondgård i Börjelsbyn utanför Kalix.
Hobbies: Jakt och fiske.
Aktuell som: Uppfödare av gråhundar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.