Vildsvin som kan bära på afrikansk svinpest ska hindras från kontakt med tamgrisar. Foto: Johnny Olsson

Utegångsförbud för svin

Även finska myndigheter sätter in åtgärder för att skydda tamsvinhållningen mot afrikansk svinpest.

Från 1 juni är det, med vissa undantag, i Finland förbjudet att hålla tamgrisar utomhus. På Åland börjar förbudet gälla den 1 januari 2019, rapporterar Evira. Orsaken till förbudet är att man vill skydda landets tamgrisproduktion från afrikansk svinpest, en djursjukdom som ska bekämpas enligt lag.

Afrikansk svinpest har hittills inte påträffats i Finland, men sjukdomen finns i Ryssland och Baltikum.

Förbudet mot att hålla grisar utomhus gäller både kommersiell verksamhet (även ekologisk produktion) och hållning av hobbydjur.

 

Elstängsel

Undantag görs bland annat för sådana djurhållningsplatser där utehägnen har skyddats med stängsel av ståltrådsnät eller elstängsel som byggts i anslutning till ett befintligt stängsel, eller där utehägnen har skyddats med tillräckligt stadiga konstruktioner så att frigående vildsvin inte kan komma i kontakt med svin som hålls i hägn.

Finska myndigheter utreder också möjligheten att bygga ett stängsel utmed gränsen i öster, för att hålla vildsvin från Ryssland borta.

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgris och vildsvin. Symtombilden är densamma som vid klassisk svinpest. Sjukdomen är spridd i Afrika. Den har under senare år också etablerat sig i bland annat Kaukasus och Ryssland, och förekommer sedan 2014 även i östra delarna av EU, i Baltikum och Polen. I Tjeckien och Rumänien påvisades sjukdomen 2017.

Den kan ha ett mycket snabbt förlopp då grisarna dör innan några symtom har hunnit observeras, till en långsammare form med varierande sjukdomsbild som kan fortgå under flera månader. Djuren dör vanligen inom fem till tio dagar.

Smittspridning kan ske via direktkontakt mellan djur, eller genom indirekt överföring via till exempel personer, transportbilar, redskap med mera. Eftersom viruset kan överleva flera år i kylt eller fryst kött och i många rökta eller saltade produkter så är matavfall ett mycket viktigt spridningssätt till nya områden. Det är därför förbjudet att föra med sig kött och köttprodukter från tamsvin och vildsvin från vissa zoner inom de länder där smittan upptäckts.

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev