Bågjaktens framtid avgörs i januari
Bågjakt eller inte och hur i så fall vet vi mer om i månadsskiftet november-december. Bågjägarnas ansökan remissbehandlas just nu. Naturvårdsverkets handläggare Christer Pettersson, som just nu genomför regeringsuppdraget Vildsvinsförvaltning, räknar med att verkets styrelse kan ta ställning i frågan i början av nästa år.
Beslutet är komplicerat och kräver ett rejält underlag, inte bara ett snabbt ja eller nej. För vilka viltarter man kan tänka sig bågjakt och hur utbildningen ska organiseras är ett par viktiga frågor som ska besvaras. Bland remissinstanserna finns jägarorganisationerna och deras synpunkter kommer att väga tungt vad gäller utbildningens genomförande och omfattning samt vilka arter som tillåts inledningsvis.
Dagens bågar och pilar håller en mycket hög kvalité och det råder ingen tvekan om att dessa kan döda vilt effektivt. Detta har medfört att ett antal länder, bland andra Danmark, Finland och numera Åland tillåter bågjakt. Svenska jägare åker till dessa länder för sådan jakt.
Norge däremot har sagt nej för några år sedan. Traditionerna är olika i vår omvärld och även inom EU-området. För några länder är bågjakten självklar, i andra helt oreglerad och för svensk del tas beslut utifrån förutsättningarna här.
I Sverige har bågjakt varit förbjuden de senaste 50 åren, men bättre vapen och ändrade regler i vår omvärld gör att Svenska Bågjägareförbundet nu på allvar vill introducera bågjakt även här. Enligt ansökan till Naturvårdsverket tänker man sig dock inte att älg ska jagas med båge.
I första hand tänker man sig nog jakt på rådjur, säger Christer Pettersson, själv jägare med lång erfarenhet. Älgjakt är en gemensamhetsjakt, oftast med hund eller drevkedja, och att med båge fälla en löpande älg ställer stora krav på den som håller i vapnet.
Båge och pilar kommer sannolikt inte att bli något som varje jägare har i sin vapengarderob enligt Christer Petterssons bedömning. Det finns ett antal intresserade och utbildade bågjägare som är mycket engagerade.
Christer Pettersson har själv ingen bestämd uppfattning om hur beslutet blir, men påminner om att jaktformer ständigt förändras. I färskt minne har han den infekterade frågan om slagfälla där jägarna i Värmland ville förbjuda sådan för drygt 20 år sedan. Några år senare var det en allmän uppfattning att slagfällan mycket effektivt och selektivt fångade mink, mård med flera.
Idag är det just slagfälla som är den dominerande i varje fall för ovan nämnda arter, säger han.
Karl-Eric Magnusson
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.