Jägareförbundet uppmanar jägarna att rapportera till Viltdata som aldrig förr, för att eventuella effekter på viltet av den varma och torra sommaren ska kunna upptäckas. Foto: Kjell-Erik Moseid

Jägareförbundet behöver jägarnas hjälp – extra viktigt att rapportera vilt

Har sommarens torka påverkat klövviltet? Det vill Jägareförbundet ha svar på. Därför ber förbundet jägarkåren om hjälp.
– Har man inte rapporterat in fällt vilt och älgobs tidigare så gör det i år, uppmanar Göran Bergqvist, klövviltsansvarig på Svenska Jägareförbundet.

Anledningen till att Jägareförbundet är extra angeläget om att få in alla sorters biologiska data, till exempel om slaktvikter, livmödrar och foster/gulkroppar, är den extremt varma och torra sommaren.
– Vi har inte erfarenhet av sådana extrema somrar och vet inte hur viltet reagerar. Det är därför väldigt intressant att undersöka, säger Göran Bergqvist.

 

Färre kalvar?

Göran Bergqvist.

Man misstänker att det kan bli lägre slaktvikter och färre älgkalvar.

– Ser vi på älgobsen att kalvproduktionen går ner leder det till att tillväxten i älgstammen inte blir lika stor som vanligt. Det får man i så fall ta hänsyn till i kommande avskjutningsplaner, säger han.

Lägre vikter betyder att älgarna blir mindre hela livet och sämre foder den här sommaren kan dessutom ge lägre reproduktion nästa år. Jägarna uppmanas därför att lägga in uppgifter i Viltdata som aldrig förr. Där finns även instruktioner och filmer om hur man går till väga när man rapporterar.

 

Inga drastiska åtgärder

Samtidigt uppmanar Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné jägarkåren att inte ta till drastiska åtgärder i höst, till exempel i form av inställd jakt.

– Jaga på som vanligt, inrikta avskjutningen på kalv och inventera, samla in och rapportera till Jägareförbundet hur det ser ut i markerna, säger Daniel Ligné.

– Hjälp oss att lära så att Jägareförbundet kan ge kloka och hållbara råd nästa gång torkan slår till, avslutar han.

 

Jägareförbundets tre råd inför höstens klövviltjakt som kommer via Daniel Ligné:

Daniel Ligné.

Samla data så att vi lär oss effekterna av en sådan här extremsommar. Jägareförbundet är helt beroende av jägarnas hjälp.

 Jägareförbundet ser ingen anledning till att vidta några drastiska förändringar i höstens jakt. Håll er till skötselplanerna, avvikelser från planerna riskerar bara att bli kontraproduktiva.

Koncentrera er på att fälla kalvar och kid. Det här är en svag årskull med djur som riskerar att förbli svaga hela livet, med en lägre reproduktion som följd.

 

Efter jaktsäsongen

Jägareförbundet analyserar materialet fortlöpande, men klövviltobs pågår från första älgjaktsdagen till och med 31 januari. Älgobsen pågår 30 dagar efter jaktstart.

Efter jaktsäsongen kan resultat redovisas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev