Naturvårdsverkets förslag som kan tillåta bågjakt i Sverige ifrågasätts. Foto: Anders Gejer

Förslaget om bågjakt ifrågasätts

Naturvårdsverkets förslag som kan tillåta pilbågsjakt i Sverige väcker protester. I en skriftlig fråga till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill Jens Holm (V) ha besked om regeringens inställning i frågan.

Jens Holm (V).

– Kommer statsrådet inom ramen för regeringens befogenheter att besluta om fortsatt förbud mot jakt med pil och båge i jaktförordningen? undrar Jens Holm i sin fråga.

Enligt Jens Holm saknas det vetenskapligt underlag om djurskyddsriskerna vid bågjakt i den analys som Naturvårdsverket gjort, vilket han ser som mycket anmärkningsvärt.

 

Vill locka utländska jägare

– Myndigheten vill hitta nya sätt att jaga och därmed också locka utländska jägare till svenska jaktmarker. Men hur detta påverkar de jagade djuren lyser konstigt nog med sin frånvaro i Naturvårdsverkets konsekvensanalys, skriver Jens Holm.

Med stöd av detta anser han att det inte finns skäl för att i Sverige tillåta bågjakt, som enligt honom leder till onödigt lidande för djuren.

Svenska Jägareförbundet och Svenska Bågjägareförbundet lämnade i april 2018 in ett utarbetat förslag för hur ett regelverk runt jakt med pilbåge skulle se ut har det.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev