Förbundet vill öka avskjutningen av vildsvin

Risken ökar för att vildsvinsstammen skenar iväg och att jägarna tappar greppet.
I de områden där vi har täta vildsvinsstammar är det är dags att visa att vi klarar av att bemästra situationen, säger biträdande riksjaktvårdskonsulenten Daniel Ligné.


Daniel Ligné.

Förutsättningarna för vildsvinen har varit synnerligen goda. Ollonår, milda vintrar och ett jordbruk som passar vildsvinen som hand i handske har gjort att stammen ökat markant.
Och i vissa områden har tätheten blivit så stor att problem har uppstått.
Vi jägare måste lyssna på såväl allmänhet som lantbrukare och ta till oss. Att avskjutningen ökar i samma takt som tidigare räcker inte. Då kommer det att skjutas cirka 40000 vildsvin. Men då bromsar vi inte ökningstakten, säger Daniel Ligné.

Svårjagat vilt
Vildsvinsproblematiken är svår. Mycket beroende på att vildsvinen är svårjagade och att reproduktionstakten är hög.
Faktum är att man kan skjuta hårt utan att man påverkar stammens storlek. Nu måste man lokalt, där man har problem och täta vildsvinsstammar, ta och diskutera hur detta ska lösas.
Daniel Ligné är noga med att påpeka att det är jägare, markägare och andra intressenter som tillsammans måste agera. Bäst resultat ska man också få när många jägare går ihop, så att området också täcker in en stor del av den lokala populationen.

Vuxna hondjur
För att begränsa stammen räcker det nog inte med att skjuta galtar och kultingar. Vi kanske också måste börja skjuta vuxna suggor. Men här blir det svårt, eftersom det är förbjudet att skjuta kultingförande suggor. Detta kommer att ställa höga krav på jägarna.

Han menar att man bara under lugna förhållanden i vaktjakt  eventuellt kan urskilja vilka vuxna hondjur som inte har ungar.
Hondjur ska bara skjutas mellan september och november. Vi jägare måste visa att vi kan bemästra situationen med den snabba tillväxttakten.

Ökande vildsvinsstam
Daniel Ligné understryker att problemen ännu bara finns på vissa platser i landet men att dessa kan komma att öka om inte jägarna agerar.
Vi har också jägare som inte gillar att jaga vildsvin. Hur ska man agera på deras marker? Vi har märkt att man nu på vissa håll börjar prata om nya upplåtelseformer, exempelvis att några har all hundjakt, andra vaktjakt på vildsvin. Men det är också något som man får lösa lokalt. Att försöka hitta lösningar som fungerar.
Det viktigaste är att vi tar tag i problemen där de dyker upp, säger Daniel Ligné.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev