Svenska vargar vandrar västerut och in i Norge. Vargar född i Norge vandrar oftast österut mot Sverige, och gemensamt för många unga vargar är att de söker sig till vargstammens kärnområden där det redan finns många vargar. Foto: Mostphotos

Svenska vargar vandrar in i Norge

Vargar från svenska revir vandrar in i Norge. Enligt norska forskare har unga vargar en tendens att söka sig in mot den skandinaviska vargpopulationens kärnområde, istället för att söka sig till nya marker.

Det är norska Rovdata som redovisar färska uppgifter om fem svenskfödda vargar som under våren och försommaren vandrat in i Norge. Vargarna är födda i de svenska reviren Billsjön, Färna, Kesberget och Gårdsjö.

 

Nya revir

En av vargarna har skjutits, en har dött i trafiken men tre finns fortfarande kvar i områden utanför och nordväst om den norska vargzonen. De tre vargarna är alla unga tikar.

– I de områden där de tre sista vargarna befinner sig har det försvunnit en del får, säger Jonas Kindberg, svensk forskare som är verksam i Rovdata.

Att vargar vandrar ut från sina hemrevir under våren och försommaren är normalt.  De letar efter partner och möjligheten till eget revir. Vargar på vandring förväntas bidra till nyetablering i områden som tidigare inte haft varg, men nu visar forskningen att de unga vargarna ofta söker sig in mot områden i vargstammens kärnområden.

Svenska vargars vandringar mot Norge. Karta: Rovdata

Söker sig till andra vargar

Det innebär att vargar födda i Norge konsekvent vandrar österut, medans vargar födda i Sverige vandrar västerut.

– Väster om Glomma är nära 100 procent av de registrerade vargarna födda i Sverige. När många vargar födda i Sverige vandrar västerut vandrar vargar födda i Norge oftast österut mot Sverige, säger Öistein Flagstad, genetiker vid Rovdata.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev