Debatt: L: ”Fler bör uppmuntras att jaga”

För oss liberaler är jakt en självklar del av naturvården och för att se till att vi har starka viltstammar. Jägarna är viktiga för viltvården, men också när det gäller andra samhällstjänster som eftersök av trafikskadat vilt. Varje jägare fyller en viktig funktion i detta samspel och vi ser gärna att fler får möjligheten att bli jägare.

Vår utgångspunkt är att det i grunden inte finns ett motsatsförhållande mellan jakt och bevarande av biologisk mångfald. Det handlar snarare om att få till ett fungerande samspel.

Olika intressen måste ständigt vägas mot varandra. Dialog och samförstånd är avgörande för att få ett långsiktigt hållbart system som har brett stöd och därmed också stor acceptans.

Fler bör uppmuntras, även kvinnor och unga, att delta i viltvård och jakt. Organisationer och studieförbundens kursutbud spelar en stor roll när det gäller att få fler att jaga. Tillgång till jaktmarker och övningsskytte är centralt.

 

Ansvarsfullt utnyttjande

För de flesta jägare är vistelsen i naturen och naturupplevelser det viktigaste, men själva resultatet av jakten betyder naturligtvis också mycket för många.

Det som förenar är ett ansvarsfullt och hållbart utnyttjande av en naturresurs.

I klimatdebatten handlar det ofta om köttproduktionens klimatpåverkan, och det är bara att konstatera att viltkött är klimatsmart och konsumenternas efterfrågan kommer med stor sannolikhet att öka.

Liberalerna ser gärna förbättrade möjligheter för handel med viltkött. Detta gäller inte minst kött från vildsvin. Reglerna behöver förenklas samtidigt som vi upprätthåller tillräckligt bra livsmedelssäkerhet.

 

Regional förankring

Generellt vill Liberalerna ha en ekosystembaserad flerartsförvaltning och det gäller också viltförvaltning. Våra viltstammar ska vara livskraftiga och det behövs en rovdjurspolitik som både värnar biologisk mångfald och som minskar olika former av rovdjursskador.

Vi vill att den regionaliserade rovdjursförvaltningen ska fortsätta eftersom besluten måste ha en tydlig förankring på regional och lokal nivå.

Det behövs en tydlig och bra balans mellan olika intressen och dialog med människor som berörs, särskilt de som lever i rovdjurstäta områden.

Skyddsjakt och selektiv jakt ska vara möjlig för att förhindra oacceptabla rovdjursskador i tamdjurshållningen.

Och som alltid måste man följa upp hur arbetet fungerar och vid behov göra nödvändiga förändringar.

 

Höga ambitioner

Vi vill att artskyddets starka ställning ska vara kvar och det är viktigt att följa EU:s art- och habitatdirektiv, men reglerna måste kunna tillämpas även när viltstammarna utvecklas.

I en framtida förändring av direktiven vill vi att Sverige ska ges större utrymme att själv avgöra klassificeringen av hotade arter och bibehålla höga ambitioner vad gäller artskyddet.

 

Lars Tysklind (L)

Riksdagsledamot, jaktpolitisk talesperson

 

 

Sommardebatt 2018

Före sommaren skickade Svensk Jakt en debattinbjudan till de åtta riksdagspartiernas jaktpolitiska talespersoner med en enkel frågeställning:

• Vad vill ert parti göra i jaktpolitiska frågor?

• Vilka frågor ser ni som viktigast att ta sig an på det jaktpolitiska området under de kommande åren?

Ämnesvalet var således fritt – inom det jaktpolitiska fältet. Debattartiklarna skrevs och lämnades till Svensk Jakt i månadsskiftet maj–juni. Ordningen för publicering av artiklarna har därefter lottats, vilket resulterade i nedanstående publiceringsdatum:

• Kristdemokraterna (Magnus Oscarsson): onsdag 27 juni

• Vänsterpartiet (Jens Holm): onsdag 4 juli

• Sverigedemokraterna (Runar Filper): onsdag 11 juli

• Liberalerna (Lars Tysklind): onsdag 18 juli

• Moderaterna (Sten Bergheden): onsdag 25 juli

• Miljöpartiet (Emma Nohrén): onsdag 1 augusti

• Centerpartiet (Eskil Erlandsson): onsdag 8 augusti

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.