Den norska vargstammen ökar för tredje året i följd. Norge ligger nu långt över stortingets beståndsmål för varg. Foto: Mostphotos

Stark tillväxt i norska vargstammen

Det har aldrig tidigare i modern tid funnits så många vargar i Norge. Vargstammen ligger långt över beståndsmålen med en markant ökning de senaste tre åren.

Under vinterns inventering har norska myndigheter hittat 115–116 vargar i Norge, vilket är en ökning från 105–112 vintern 2016–2017.  Av de vargar som identifierats har 70–71 spårats i Norge, medans 45 av dem befunnit sig på båda sidorna av riksgränsen mellan Sverige och Norge.

Av det helnorska vargarna har 27–28 dött till följd av jakt eller annan orsak.

 

Vargstammen ökar

Det visar en rapport som Högskolan i Innlandet gjort på uppdrag av Rovdata. Rapporten återfinns på Rovdatas hemsida.

– Mycket snö har gett goda registreringsförhållanden, och resultatet ger en god bild av vargbeståndet i Norge, förklarar Jonas Kindberg, verksamhetschef för Rovdata.

Så gott som samtliga vargar som spårades under vintern har också bekräftats med dna-analyser. Den norska vargstammen har haft en markant tillväxt de senaste åren.

De flesta vargarna finns i den så kallade ”ulvezonen” som ligger i delar av Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold fylken, i gränsområdet mot Sverige.

– 90 procent av Norges yta var utan varg i vinter, säger Petter Wabbakken, projektledare vid Högskolan i Innlandet.

Koppangsreviret som låg utanför ulvezonen togs bort i samband med vinterns licensjakt.

 

Långt över målen

Norska stortingets beståndsmål för varg i Norge är 4–6 årliga valpkullar, varav minst tre ska födas i helnorska revir.

Vinterns spårningar visar på åtta kullar i helnorska revir och fem i gränsrevir, vilket innebär att vargstammen med råge uppfyller beståndsmålen.

– Totalt ger det 10,5 vargkullar i Norge, en uppgång från 7,5 kullar 2016, säger Jonas Kindberg.

Samtidigt har Norge under vintern genomfört sin mest omfattande licensjakt någonsin. 24 vargar sköts i Hedmarks fylke, och ytterligare 27–28 vargar har på olika sätt dött under året.

Hela rapporten kan läsas här.

Rovdata

Rovdata har ansvaret för övervakningen av varg i Norge med kontroll av hur många revir, valpkullar och individer det finns i landet. Högskolen i Innlandet utför kvalitetssäkring av data, som man sedan tillsammans med svenska Viltskadecenter sammanställer till en skandinavisk slutrapport.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev