Jägareförbundet Norrbotten vill förändra förutsättningarna för björnjakt i Norrbotten, men behålla jaktstarten den 21 augusti. Länsföreningen vill även se en möjlighet till licensjakt på våren. Foto: Olle Olsson

Kräver licensjakt på björn både höst och vår

Jägareförbundet Norrbotten vill behålla nuvarande jaktstart på björn till den 21 augusti, men även ha vårjakt på björn.
– Hinner vi inte skjuta alla björnar på hösten så är det bättre att ha licensjakt istället för skyddsjakt på våren, säger Mikael Samuelsson, ordförande i Jägareförbundet Norrbotten.

Förra hösten ställdes licensjakten på björn in i Norrbotten. Ett 40-tal björnar sköts under skyddsjakter våren 2017 och länsstyrelsen i Norrbotten ansåg då att hela utrymmet för licensjakt var utnyttjat. Jägareförbundet Norrbotten vänder sig emot att skyddsjakt används som populationsreglerande åtgärd.

 

Björnen har högt värde

Mikael Samuelsson, ordförande Jägareförbundet Norrbotten. Foto: Martin Källberg

– Björnen är ett högvilt och har ett högt värde, men nu eldas de upp istället för att jägare och markägare får nytta av dem, säger Mikael Samuelsson.

Länsföreningen vill se en förändring där de björnar som ska skjutas också skjuts under höstens jakt. Blir det utrymme kvar ska det utnyttjas genom licensjakt på våren, mellan den 15 april och 15 maj.

En omfattande skyddsjakt på våren visar enligt Mikael Samuelsson bara att förvaltningen av björnstammen inte fungerar.

 

Tre jaktområden

Förbundet vill också se en uppdelning av Norrbotten i tre sektioner.

– Som det är nu så skjuts alla björnar i renkalvningslandet, det vill säga i inlandet och till fjälls. Vi får ingen jakt på björn i kustlandet och i Tornedalen och då är vi snart tillbaka med skyddsjakter på så kallade sopbjörnar, säger Mikael Samuelsson.

Norrbotten vill behålla jaktstarten för höstjakten till den 21 augusti. Där har man inte alls resonerat som Jägareförbundet Västerbotten, där länsföreningen vill samordna starten för björnjakten tillsammans med septemberjakten på älg. Man vill även ha en enhetlig jaktperiod för hela länet fram till den 15 oktober.

– Vi känner oss trygga med att ha starten den 21 augusti, det är många som har specialiserat sig på björn och vi vet också att skadskjutningarna gick ner när vi fick en egen premiär för björnjakten. Jag tycker det är bra så, säger Mikael Samuelsson.

 

Jakt på unga djur

Argumentet att det kan vara för varmt för björnjakt i augusti ger han inte mycket för.

– Då får man väl låta bli att jaga. Det kan vara varmt men det kan vara kallt också i augusti, säger Mikael Samuelsson.

Länsföreningen vill tydligt markera att licensjakt ska utgöra grunden i förvaltningen. Man vill ha en licenstilldelning på minst 50 björnar inför höstens jakt och tillåta åteljakt i hela länet. Dessutom vill man ta bort eller mildra det strikta skyddet för familjegrupper under licensjakten, med hänvisning till att vi skjuter unga djur i alla andra viltarter.

Länsstyrelsen i Norrbotten har ännu inte meddelat om det blir någon björnjakt till hösten.

– Det är för tidigt att säga något, men jag tror det blir jakt, säger Mikael Samuelsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev