1 maj är premiärdagen för råbocksjakt i fem län i mellersta och norra Sverige. Foto: Lars-Henrik Andersson

Premiär för vårjakt på råbock

1 maj är inte bara arbetarrörelsens dag. 1 maj är också en viktig premiärdag för många jägare, då jakten på råbock blir tillåten i fem län i mellersta och norra Sverige.

Vårjakten på rådjur då hornbärande djur får skjutas pågår fram till och med 15 juni. Länen där jakten är tillåten är Västerbotten, Västernorrland, Gävleborg, Uppsala och Västmanland.

Vårjakten kom till som en följd av det radioaktiva nedfallet från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, som inträffade i april 1986. Radioaktivt cesium togs upp av viltet, och eftersom halterna i särskilt svamp är hög och rådjur äter svamp om höstarna, infördes vårjakten, då bequerelnivån i rådjurskött är som lägst.

 

Lång halveringstid

Nu, mer än 30 år senare, finns spåren av olyckan fortfarande kvar. Halterna har sjunkit, men halveringstiden för radioaktivt cesium är 30 år, så det dröjer länge innan strålningen är nere på de nivåer som rådde före olyckan.
På senare år har problemet med cesium i viltkött aktualiserats i takt med att vildsvinen spridit sig norrut. Svinens bökande i jorden gör att man i dessa har uppmätt höga cesiumhalter inom vissa områden.

 

Fin jakt

Vårjakten på råbock inleddes 1990 i delar av länen Västernorrland, Gävleborg, Uppsala län samt Västmanland. 1992 utökades jakten till att omfatta hela länen samt Nordmalings och Umeå kommuner i Västerbottens län. Numera är vårjakten på bock tillåten i hela Västerbottens län.

Jakt om våren kan vara en sällsynt fin upplevelse. Många jägare uppskattar jaktformen som inramas av skönsjungande fåglar och skir vårgrönska.

 

Anpassat uttag

Det finns de som kritiserar vårjakten med motiveringen att den innebär att det blir ett överuttag i rådjursstammen.

Men för rådjursförvaltningen spelar det ingen roll om bockarna skjuts på våren eller på hösten. Huvudsaken är att det inte skjuts fler bockar än vad markerna tål, att det jaktliga uttaget anpassas till viltstammens bärförmåga.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev