I en motion till årsstämman föreslås en satsning på att avla fram en ny hundras för vildsvinsjakt. Foto: Jan Henricson

”Skapa ny hundras för vildsvinsjakt”

Premium

Det är dags att skapa en ny hundras för vildsvinsjakt. Det anser förre förbundsordföranden Torsten Mörner i en motion till Jägareförbundets stundande årsstämma.

Torsten Mörner.

Torsten Mörner. Foto: Jan Henricson

Motionären håller för troligt att vildsvinen inom några år är vårt vanligaste klövvilt, men att det ännu inte finns någon hundras framavlad med huvudsyftet att jaga vildsvin.

För sådan jakt används därför en mängd hundar av olika raser samt raskorsningar, varav långt ifrån alla är lämpliga för ändamålet. Därför är det nu, enligt motionären, dags att skapa en ny ras.

 

Ta fram beskrivning

Mörner föreslår att Jägareförbundet tillsammans med Kennelklubben tillsätter en kommitté som tar fram en beskrivning på hur en idealhund för vildsvinsjakt ska vara beskaffad.

Därefter ska kontakt etableras med lämpliga uppfödare och ett målinriktat avelsarbete påbörjas. Målsättningen ska vara att om 10–15 år kunna producera specialiserade hundar för vildsvinsjakt.

Motionen kommer med säkerhet att bli livligt diskuterad.

 

Individen avgör

Den har antagits av Upplands Bro jaktvårdskrets och Jägareförbundet Stockholm, men styrelsen för Jägareförbundet Stockholm ville avslå motionen. Bland annat med motiveringen att det är individen snarare än rasen som avgör om en hund är lämplig för vildsvinsjakt eller inte. Och om hundföraren inte klarar av att utbilda sin hund och använda den på rätt sätt är hundens stamtavla av underordnad betydelse.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev