Femton myskoxar ska skjutas på norska Dovrefjell för att anpassa beståndet till förvaltningsplanen. Sju djur sköts under måndagen. Foto: Kenneth Johansson

Jakt på myskoxar på Dovrefjell

Sju myskoxar sköts under måndagen på Dovrefjell i Norge. Myskoxarna ökar i antal och har nu blivit så många att 15 djur ska skjutas för att förhindra fortsatt utbredning och konflikter med människor.

Sju av djuren avlivades under måndagen i Vålåsjöhö i Dovre kommun. Det var fyra kor och tre kalvar som sköts i närheten av ett område med fritidshus där närgångna myskoxar har blivit ett problem.

 

Har blivit för många

– Uttaget ska i första hand riktas mot grupper av djur eller individer som uppehåller sig utanför kärnområdet, säger Yngve Svarte, avdelningsdirektör i norska Miljödirektoratet.

Under vinterns inventering har man hittat 244 myskoxar. Förvaltningsplanen har som ett delmål att antalet djur inte ska överstiga 200 myskoxar. Under inventeringen fann man 55 tjurar, 109 vuxna kor och 37 kalvar. Övriga djur klassas som ungdjur, två- och treåringar.

 

Räknar med ökning

Innan årets kalvning finns det minst 120 potentiella mödrar i beståndet. Det ger enligt Miljödirektoratet troligen runt 70 nya kalvar vilket innebär runt 300 djur i beståndet efter kalvning.

Myskoxar i Norden

Myskoxarna i Dovrefjell hämtades från Grönland i slutet av 1940-talet och början av 50-talet. Det finns acceptans för att behålla djuren på Dovrefjell, men samtidigt en skötselplan som innebär att de inte ska sprida sig utanför kärnområdet.

Till Sverige och västra Härjedalen, närmare bestämt Hovärken, norr om Lofsdalen, invandrade en flock på fem individer från Dovrefjäll i Norge 1971. Flocken bestod av en tjur, två kor och två kalvar. Under 70- och 80-talet växte hjorden till sig och var som mest 34 djur. Från senare delen av 80-talet har antalet sakta men säkert minskat.

Fakta: Wikipedia

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev