Så sköter du hundens tänder
Rena, vita tänder! Hela livet. Det är hunden värd. Motsatsen kan leda till tandlossning och följdsjukdomar.
Allt för många hundar får gå med tandsten, plack och inflammerat tandkött utan att ägaren gör något åt det. Något som egentligen är väldigt enkelt. En god tandhygien motverkar dålig lukt, tandlossning och andra sjukdomar som kan följa på inflammation i tandköttet.
Enkät
Våren 2017 skickade en forskargrupp vid SLU ut en enkät till 200.000 hundägare där man ställde frågor om hur man vårdar sin hunds tänder. 66.000 svar kom in och sammanställs nu av veterinär Karolina Enlund.
– Vi skickade även en enkät till veterinärer och djursjukskötare med motsvarande frågor, säger Karolina Enlund, som hoppas att resultaten från enkäterna ska kunna publiceras senare i år.
Vanlig sjukdom
Hon anser att tandproblem och tandlossning är kraftigt underdiagnosticerade hos hundar som kommer in för annan behandling till veterinär. Det är också en av hundens vanligaste sjukdomar.
– Över 80 procent av alla hundar över tre års ålder lider av tandlossning, enligt en undersökning. Sjukdomen blir också vanligare ju äldre hunden är och små hundar är mer drabbade än stora, säger Karolina Enlund.
Jakthundar är generellt dock inte överrepresenterade, de har ofta mer problem med frakturer av de stora kindtänderna, på grund av att de tuggar mycket på ben.
Flera orsaker
Tandlossning kan ha flera orsaker.
– Men det måste finnas plack på tanden för att det ska kunna utvecklas parodontit, tandlossning, säger Karolina Enlund, och fortsätter:
– Tandsten i sig är inte farligt, utan inflammationen runt tanden.
Det varierar mycket mellan individer, raser och även vad hunden äter, i vilken utsträckning som hunden får plack på tänderna.
– Vissa hundar går genom livet utan att få någon tandsten alls, säger Karolina Enlund.
Andra problem
Tandlossning är dessvärre en sjukdom som kan leda till andra, större problem än att tänderna lossnar. Hos människor finns starka samband mellan tandlossning och sockersjuka, hjärt-kärlsjukdomar, njursjukdomar och immunologiska sjukdomar, till exempel reumatism.
Söker samband
Karolina Enlunds handledare Ann Pettersson, specialist i odontologi, söker i sin forskning samband mellan dessa sjukdomar och tandlossning även hos hundar.
– Hundar får inte åderförkalkning och hjärtinfarkt i samma utsträckning som människor. Men eftersom det finns samband på humansidan, kan de inte uteslutas hos hund, förklarar Karolina Enlund.
Borsta tänderna
Vad kan man då göra som hundägare för att sköta hundens tänder på ett bra sätt? Eftersom det är plack på tänderna som startar inflammation och tandlossning, kan sjukdomen bäst förebyggas genom daglig tandborstning. Det kan också bromsa sjukdomen om den redan uppkommit. Då har man som hundägare dessutom möjlighet att upptäcka rodnat tandkött och dålig lukt i tid.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.