Björn Eek, jakthundansvarig i Svenska Kennelklubben fick sin jaktchampion Dalsjöns Minna skadad i ett hundslagsmål. Motpartens försäkringsbolag hävdar att han tog en medveten risk när han släppte hunden under älgjakt. Foto: privat

Björn Eek, jakthundansvarig i Svenska Kennelklubben, fick sin jaktchampion Dalsjöns Minna skadad i ett hundslagsmål under jakt. Motpartens försäkringsbolag hävdar att han tog en medveten risk när han släppte hunden och ville först inte betala alls för de skador den andra hunden orsakade, trots hundägarens strikta ansvar. Foto: privat

Tolkning av lagen drabbar ägare till jakthundar

Björn Eek, jakthundansvarig inom Svenska Kennelklubben, nekas full ersättning för veterinärvård efter ett hundslagsmål. Motpartens försäkringsbolag anser att han tog en medveten risk att få hunden skadad i samband med löshundsjakt i Jämtland.

Uppdaterad text:

Björn Eeks jaktchampion, gråhundstiken Dalsjöns Minna, skällde ståndskall på en ko med två kalvar. Det var under oktoberjakten i Jämtland. Björn lyckades skjuta båda kalvarna, och hörde samtidigt över radion att en av de andra hundarna var på väg in i hans del av såten.

 

Lämnade för att kontrollera

Han var säker på att båda kalvarna låg döda, men de låg inte på samma ställe. När den andra hunden började skälla lämnade Björn sin hund vid den ena kalven för att kontrollera vad den andra skällde på.

Björn Eek ville vara helt säker på att båda kalvarna var döda, och när han kom inpå den andra hunden såg han att det stämde. Även den kalven var död.

Bra så långt, men i det samma lämnar jaktkamratens hund den döda kalven och springer mot Björn Eeks hund.

 

Hundarna slogs

Hundarna rök ihop i ett slagsmål. Inte helt ovanligt när flera hundar möts vid ett byte.

– Det tog nog tio sekunder innan jag var framme och kunde dela på dem. Då såg allt ut att ha gått bra, säger Björn Eek.

Han kontrollerade sin hund, men det var först dagen efter som han upptäckte blod i pälsen. Jaktkamratens hunden hade lyckats bita Björns gråhundstik i halsen.

Veterinären hittade fyra hål och la dränage. Det blev tre veckors avbrott i jakten och en räkning för veterinärvården.

– Det är sådant som kan hända under jakt, säger Björn Eek.

 

Lagen är tydlig

Som hundägare har man alltid ett strikt ansvar för det hunden gör och de skador den kan orsaka. Det regleras i lagen om tillsyn över hundar och katter.

I det här fallet ansåg både hundägaren och Björn Eek att det var självklart att veterinärkostnaden skulle täckas av jaktkamratens försäkring.

Men det tycker inte Länsförsäkringar Jämtland.

 

Jakt en medveten risk

Försäkringsbolaget anser istället att Björn Eek har tagit en medveten risk att få sin hund skadad när han släpper den under jakt, och att det därför är han som ska stå för kostnaden via sin egen försäkring.

I ett första skede vägrade försäkringsbolaget att betala vården och hänvisade Björn Eek till sitt eget försäkringsbolag för ersättning.

– Då skadan inträffar under jakt med lösa hundar anser vi att det finns ett medvetet risktagande från din sida och att skadan under sådana omständigheter jämkas till noll, skriver handläggaren i ett beslut i ärendet.

Björn Eek nöjer sig inte med det beskedet. Den tolkningen innebär enligt Björn Eek att ägare till jakthundar inte kan räkna med att ha försäkringsskydd för skador som hundarna kan orsaka. Skador som kan bli avsevärt dyrare än den veterinärvård det handlar om i det här fallet.

– Det är jäkligt illa. Jag tänker driva det här vidare, för om det är så här försäkringsvillkoren och ägaransvaret ska tolkas så måste alla hundägare göra ett aktivt val. Du måste veta att din hemförsäkring täcker de skador din hund kan orsaka, säger Björn Eek.

 

Kennelklubben inte involverade

Han har en framskjuten position som jakthundsansvarig i Svenska Kennelklubben, men den här frågan driver Björn Eek som privatperson.

– Länsförsäkringar menar att jag är medskyldig till att min hund blev skadad. Jag överklagade beslutet och försäkringsbolaget erbjuder nu en jämkning där de står för femtio procent av kostnaden, säger Björn Eek.

Notan för veterinärkostnaden stannade den här gången på några tusenlappar. Björn Eek vill inte belasta sin hundförsäkring med det beloppet, och anser dessutom att frågan är principiellt mycket viktig för alla hundägare.

Svensk Jakt har under dagen sökt ansvarig skadechef på Länsförsäkringar Jämtland för en kommentar, men har inte lyckas nå honom.

 

Länsförsäkringar Jämtland svarar

Kent Karlstrand, skadechef i Länsförsäkringar Jämtland, kan av olika skäl inte kommentera det aktuella fallet.

Kent Karlstrand är ändå tydlig med att bolaget rent principiellt står fast vid sitt beslut.

– Vi har rutiner, och de har vi inte frångått i det här ärendet. Det stämmer att hundägare har ett strikt ansvar för sin hund, och i det här fallet har vi två hundägare med strikt ansvar, säger Kent Karlstrand.

 

Kan gå till domstol

Länsförsäkringar Jämtland har enligt honom utrett skadeståndsfrågan med hänsyn till lagstiftning och ansvarsdelen i hemförsäkringen.

– Utifrån det har vi sedan jämkat skadeståndet. Den drabbade kan sen begära överprövning hos oss, och därefter vända sig till Allmäna Reklamationsnämnden, ARN. Får man inte sin sak prövad där kan man alltid gå till domstol, säger Kent Karlstrand.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.