Svinaktig utfodring gynnar ingen

Oavsett vad man tycker om vildsvinen och deras återintåg i de svenska markerna, råder det väl ingen större tvekan om att de engagerar folk. Vildsvinen är här för att stanna, och det gäller för alla inblandade att acceptera detta faktum.

Samarbete och förståelse mellan de olika intressenterna är ett måste för att vildsvinsförvaltningen ska fungera.

För att komma igång med ett fungerande samarbete bör man komma överens inom det egna jaktlaget (till att börja med) om hur förvaltningen ska fungera med åtlar, eventuella utfodringsplatser, gemensamma jakter, jourgrupper, eftersök och de olika intressenternas roller.

Fungerar inte samarbetet och samsynen kommer konflikterna att bli stora. Det är därför verkligen viktigt att man tar till sig den information, kunskap och erfarenhet som finns, detta för att lyckas med förvaltningen av vildsvinen.

Ökar tillväxthastigheten

Utfodring påverkar vildsvinen i hög grad, framförallt så att unga gyltor kan bli dräktiga redan vid åttanio månader. Det är här tillväxthastigheten sitter, och en del av den utfodring som idag bedrivs på många håll i södra Sverige är under all kritik.

Användning av felaktiga produkter är på inget sätt försvarbart. Det gynnar ingen inte ens vildsvinen i det långa loppet.

Använd därför endast oförädlade produkter som spannmål, frukt och rotfrukter och använd dessa med måtta och med sunt förnuft.

Använd inte större mängd foder än att det går åt under en kortare tid, till exempel en vecka. Animaliska produkter är förbjudna!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev