Finland inleder skyddsjakt på vikare

Det finska jord- och skogsbruksministeriet har beslutat att upp till 30 vikaresälar kan skjutas i finska vatten i Bottenviken i år. Beslutet är principiellt viktigt eftersom vikaren varit fredad länge och tidigare ansågs hotad. Men nu är stammen så mycket starkare att den anses tåla en viss jakt.

Vikaresälen har i Finland liksom i Sverige ökat under en lång tid. De finska myndigheterna räknar med att arten lågt räknat tredubblat sin numerär sedan 1980-talet.Tidigare hade vikaresälshonorna problem med miljögifter och blev ofta sterila. På 1970-talet var uppåt 60 procent av honorna sterila, men enligt den senaste finska forskningen var motsvarande siffra för perioden 20002009 nere på 10,8 procent.

Samtidigt som vikaresälen återhämtat sig har den i ökande grad blivit ett problem för fiskerinäringen i Finland. Även i norra Sverige rapporterar yrkes- och fritidsfiskare stora problem med vikaresäl, men här ifrågasätts detta fortfarande från myndighetshåll.

Den finska vikarejakten, som endast får bedrivas inom Bottenviken-Kvarkenområdet, ska bedrivas som licensjakt. Endast yrkesfiskare kan beviljas licens och de får bara skjuta sälar i anslutning till sina redskap.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev