Sjutton visenter skeppas under veckan från Eriksberg i Bleking till Ryssland. Foto: Ola Jennersten / WWF

Svenska visenter förstärker vilda bestånd i Kaukasus

Sjutton svenska visenter kommer under veckan att exporteras från Eriksberg naturreservat i Blekinge till Ryssland. Djuren ska förstärka beståndet i ett naturreservat i norra Kaukasus.

Världsnaturfonden, WWF, driver ett projekt i Ryssland för att förstärka beståndet i norra Kaukasus. Visenterna kommer att transporteras med färja till Litauen innan färden fortsätter till den första destinationen Oksy-reservatet i Moskva, där djuren först kommer att hållas.

De sjutton visenterna kommer från fyra besättningar i Avesta visentpark, Borås djurpark, Eriksbergs naturreservat och Kungsbyns djurpark.

 

Lyckade utsättningar

– Det här är ett spännande projekt och kanske en av de största visentförflyttningarna någonsin. Vi hoppas att det bidrar till att stärka beståndet av stora gräsätare som i princip försvunnit från Europa, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på svenska WWF.

Visenterna har tillbringat en månad i karantän innan de nu skeppas över till Ryssland.

Foto: Ola Jennersten / WWF

Visenterna ska förstärka beståndet i ett rysk naturreservat. Foto: Ola Jennersten / WWF

Visenten, eller europeisk bison, är Europas största landdäggdjur och utrotades på 1920-talet. Sedan dess har flera försök till återetablering skett, och vilda bestånd av bison finns nu i Polen, Vitryssland, Litauen, Ryssland, Ukraina, Slovakien, Rumänien, Tyskland, Danmark och även på Bornholm.

Tankar finns även på att återinföra visenten i frilevande bestånd i Sverige.

 

Säkrar överlevnaden

Ryssland har ett bestånd på cirka 500 frilevande visenter men fler behövs för att säkra överlevnaden. Ett avtal om samarbete skrevs för några år sedan mellan WWF i Ryssland och Eriksberg utanför Karlshamn, där 60 visenter strövar omkring i den inhägnade skogen. Projektet är ett samarbete mellan WWF, European Bison Conservation Center och Eriksberg.

Eriksberg är ett av norra Europas största vilthägn med dov- och kronvilt, davidshjortar, visenter, vildsvin och mufflonfår som vandrar fritt omkring tillsammans.

Visent

För ungefär 10 000 år sedan levde visenter vilt i Sverige och Europa. De minskade sedan undan för undan kraftigt i antal. Den sista vilda visenten sköts på 1920-talet i bergskedjan Karpaterna. Redan 1923 gjordes försök att återintroducera visenter och forskare hittade 54 individer i olika djurparker. Utifrån tolv av dessa byggde man upp nya populationer, bland annat i den polska Bialowieza-skogen. Två av dem kom från Skansen i Stockholm, som sedan dess fött fram över 100 kalvar som placerats i det vilda eller andra djurparker.
I slutet av 1990-talet började WWF Ryssland att ta fram en strategi för att bevara visenten (europeisk bison), bland annat i Kaukasus. Importen av sjutton visenter ingår i det arbetet. Källa: WWF

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev