Funktionshinder ska inte stoppa jägare från att delta vid jakt. I en ny promemoria föreslår regeringen ändringar i jaktförordningen som gör det enklare att få tillstånd till jakt från motordrivet fordon. Foto: Lars-Henrik Andersson

Enklare regler för rullstolsburna jägare

Att vara rullstolsburen ska inte vara ett hinder för att delta vid jakt. Det anser regeringen som föreslår en ändring i jaktförordningen.

Huvudregeln är fortfarande att jakt inte får ske från motordrivna fortskaffningsmedel, men nu förslår regeringen lättnader för personer med bestående rörelsehinder.

Naturvårdsverket eller länsstyrelsen ska även i fortsättningen pröva och utfärda tillstånd för jakt från motordrivna fordon. En huvudregel är att motorn är avstängd under jakten.

 

Begränsad prövning

I de fall jakten ska bedrivas från ett motordrivet fordon med avstängd motor begränsas dock myndigheternas tillståndsprövning. I fortsättningen ska myndigheten enbart bedöma om den enskilde kan anses ha ett bestående rörelsehinder.

Enligt förslaget ska jägare med sådant tillstånd ha rätt att inleda jakten fem minuter efter att motorn stängts av.

Förslaget innebär att 21§ andra stycket av jaktförordningen inte ska gälla för rullstolsburna personer med bestående rörelsehinder. Beslutet kan träda i kraft den 1 juli 2018.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev